Geschreven door: Joep van Overbeek
Als gezin zijn we altijd zo veel mogelijk buiten. Zodra het kan, koken we dan ook graag in de buitenlucht. BBQ’en is een erg populaire manier in Nederland om samen buiten te koken en eten. Het wordt echter ook steeds meer duidelijk dat BBQ’en geen duurzame manier van koken is. Daarbij is het ook erg belangrijk hoe je BBQ’t. Maar wat kun je nu doen om het duurzamer te maken? Wat tips voor wat je op het menu zet en waar je mee stookt!
Wat staat er op het menu?

Wanneer je boodschappen doet voor een BBQ kom je in de supermarkt vaak grote pakketten met een hoop vlees tegen. Makkelijk om mee te nemen, maar inmiddels is ook bekend dat vlees niet duurzaam is. Ontbossing voor veevoer, dierwelzijn-problemen, CO2-uitstoot en stikstof zijn maar een paar van de uitdagingen van de veehouderij. Daarnaast is veel vlees eten ook gewoon ongezond. Wat minder vlees mag dus best. Maar hoe zorg je er nu voor dat je toch een volledige BBQ op tafel zet?
Een paar tips voor een lekker én duurzaam BBQ menu:
- Gooi eens wat vleesvervangers op de grill!
De kwaliteit van vleesvervangers is de laatste jaren enorm gestegen en voor smaakbeleving doet het echt niet per sé meer onder voor vlees. Je hebt natuurlijk vleesvervangers die qua smaak en textuur op vlees lijken, maar juist ook die een compleet eigen smaakbeleving geven. Zo halen wij thuis regelmatig burgers van bijvoorbeeld champignons en gran formaggio: een volle, eigen smaak en niet te machtig of vet. Probeer het eens!
- Maak er een hele maaltijd van!
Gegrilde groenten, gepofte aardappel met een goede saus of bijvoorbeeld gevulde portobello’s voegen veel toe aan je BBQ. Het zorgt voor een lekkere afwisseling en maakt het menu minder eentonig.
- Als je vlees haalt, haal het dan biologisch of van een biologische of natuurinclusieve boer uit de buurt.
Investeer op die manier in een mooi, duurzamer en kwalitatief stuk vlees. Je kan er dan ook echt wat bijzonders van maken, met een goede rub of marinade. Dat stellen je gasten ook veel meer op prijs dan een kilo platte burgertjes en te zoute speklapjes uit de supermarkt.