Plantaardig uit eten in Noord-Brabant: vijf tips voor een (h)eerlijk etentje

Plantaardig uiteten in Noord-Brabant: vijf tips voor een (h)eerlijk etentje 

Plantaardig eten is lekker én goed voor milieu, dieren én onszelf. Tijdens de Nationale Week zonder Vlees & Zuivel eten proberen een hoop mensen een week lang grotendeels plantaardig te eten. Van 4 tot en met 10 maart is het weer zo ver! Geen nood: je hoeft niet heel de week zelf te koken. Meghan Rebergen van Juridische zaken – zelf veganist – deelt graag een paar tips met fijne, verrassende eetgelegenheden. Want hoe mooi is het als je duurzaam eten kan combineren met het gemak en het plezier van een etentje buiten de deur?

februari 27, 2024

Door: Meghan Rebergen

Door mee te doen aan de Week zonder Vlees & Zuivel maak je in een week al veel verschil. Met een plantaardig voedingspatroon voorkom je namelijk dierenleed, beperk je je waterverbruik en draag je bij aan het terugdringen van de uitstoot van schadelijke gassen voor natuur en klimaat. Wist je dat je door één week vlees en zuivel van het menu te halen gemiddeld tot wel 193 liter water en CO2-uitstoot vergelijkbaar met 80 kilometer autorijden kan besparen? (1) Reden genoeg om mee te doen!

Op de website van de Week Zonder Vlees & Zuivel delen ze allerlei plantaardige recepten. Ik neem je in deze blog graag mee naar mijn favoriete veganistische eetplekjes.

1. Reiscafé Sunshine (Breda)

Sunshine is bijzonder, want het is het enige reiscafé dat Nederland rijk is. Mocht je je afvragen wat een reiscafé is (snap ik!): denk aan lunchgerechten geïnspireerd door eetculturen uit alle uithoeken van de wereld en een kleurrijk interieur dat perfect bij het eten past. Geniet van Koreaanse noedelssalade, Mexicaanse avocado toast, American pancakes, Indiase stoofpotjes gevuld met groenten, en werkelijk alles daar tussenin. Letterlijk de zon op je bord, dus!

Er is altijd ruimschoots aandacht voor vega(n) opties, dus je zal hier niets tekort komen. Nog een pluspunt is dat de vitrine vol met taartjes en andere lekkernijen staat voor bij de havercappuccino.

De menukaart is altijd weer anders, waardoor je terug kunt blijven komen. Ze hebben de wisselende kaart ook nog eens met een reden om blij van te worden: omdat het café een no-waste policy toepast, gooien ze nooit eten weg. Als je hier zonder vlees en zuivel gaat lunchen ben je dus dubbel duurzaam bezig.

2. Fret (Den Bosch)

Fret opende in de zomer van 2023 haar deuren en heeft als missie om van plantaardig eten ‘de nieuwe standaard’ te maken. Het eerste veganistische restaurant in Den Bosch is daarmee een feit. Proef hier eten in streetfood-stijl én sfeer.

Je kan bij Fret terecht voor zowel ontbijt, lunch als diner. Brunchen met een clubsandwich, of juist zin in een regenboogsalade? Dan ben je bij Fret aan het juiste adres. De kleinere snacks op de kaart maken het restaurant ook een heerlijke plek om gezellig te borrelen.

De bediening is hartelijk en maakt graag tijd voor een praatje. Vanbinnen is het restaurant klein maar fijn met op de achtergrond vrolijke muziek met een exotisch randje. Dit alles zorgt voor een gezellige eetervaring. Fret bewijst met hun toegankelijke gerechten dat plantaardig eten en echt Bourgondisch smullen prima hand in hand kunnen gaan.

3. Focus Foodbar (Tilburg)

Focus Foodbar is een volledig plantaardig restaurant in het centrum van Tilburg. De menukaart wisselt met de seizoenen mee, dus er valt regelmatig iets nieuws te ontdekken. Seizoensgebonden eten is ook nog eens minder belastend voor het milieu: mooi meegenomen! (2) De gerechten zijn van hoge kwaliteit en de omgeving waarin je aan tafel zit doet denken aan een ware urban jungle: overal waar je maar kijkt is groen, planten en andere natuurlijke decoratie te zien.

Voor wie zuivel erg mist tijdens de Week Zonder Vlees & Zuivel, is het uitproberen van de ‘Mylkshakes’ zeker de moeite waard. Bonustip: het restaurant organiseert iedere eerste woensdag van de maand een Burger Night. Deze avond valt in maart precies in de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Dus als je houdt van een goede burger op z’n tijd, ga dan vooral langs voor een aantrekkelijk geprijsde combideal!

GoodFoodClub

Ben je benieuwd naar meer duurzame adressen bij jou in de buurt? Een duurzame boerderijwinkel bijvoorbeeld, of een biologische markt? Op de GoodFoodClub vind je een overzicht van adressen voor duurzaam, lokaal, gezond en lekker eten. 

Naar GoodFoodClub

4. Bij Albrecht (Eindhoven)

Bij Albrecht is een gastronomisch restaurant waar je met een 4- of 5-gangendiner een hele avond meegenomen wordt in de ‘plantbased food experience’. Daarnaast hoort bij iedere gang ook een bijpassend drankje. Ben je een wijnliefhebber? Of houd je wel van gefermenteerde dranken als kombucha? In beide gevallen zit je goed, want per gang kies je tussen een alcoholische of non-alcoholische consumptie.

De combinatie van duurzaam en chique dineren in een kleinschalige, persoonlijke setting is wat Bij Albrecht typeert. Het restaurant werkt samen met lokale leveranciers om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Het doel is mensen te inspireren voor een meer plantaardige levensstijl.

De chef is gepassioneerd over groenten en weet deze dan ook op de creatiefste manieren te bereiden, waardoor iedere gang speciaal is. Smaak, textuur, uiterlijk… alle aspecten van de gerechten kloppen. Een diner bij Bij Albrecht is met recht een ervaring te noemen!

5. Noemme (Den Bosch)

Noemme is het best te omschrijven als een hip, fleurig restaurant dat van alle markten thuis is. Het is een flexitarisch restaurant met tal van originele plantaardige opties op de menukaart. Zo serveert Noemme bijvoorbeeld sushi gemaakt van watermeloen en een tartaar op basis van gerijpte bieten.

De gerechten zijn niet alleen uniek, maar smaken ook geweldig en zijn een waar feestje op je bord door de manier waarop ze zijn opgediend (eetbare bloemen!). Deze plek zit midden in de bruisende Korte Putstraat, dus als je een dagje Den Bosch wilt combineren met een lekkere lunch of juist wilt afsluiten met een uitstekend diner, loop dan binnen bij Noemme en laat je verrassen!

Nieuwsgierig geworden? Reserveer op tijd je tafel en ga op culinaire ontdekkingstocht in de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Smakelijk eten!

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

  • Nieuws
    17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
  • Nieuws
    12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
  • Nieuws
    05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
  • Nieuws
    26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
  • Nieuws
    25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!