Publicaties van plannen en vergunningen? Mis ze niet!

Blog | Thema:

april 16, 2019

Publicaties van plannen en vergunningen? Mis ze niet!

Handige e-mailservice kan veel tijd besparen

Bestemmingsplannen, kapvergunningen en bouw- en milieuvergunningen werden vanouds gepubliceerd in dagbladen en/of huis- aan huisbladen. Voor ontwerpplannen en
aanvragen gold hetzelfde. De laatste jaren zijn echter veel overheden gestopt met publicaties op papier in krant en huis- aan- huisblad. In plaats daarvan kiezen ze nu voor de digitale weg. Publicaties van ontwerpen en verleende vergunningen vind je dan alleen nog maar op internet. Vanuit milieuoogpunt hoeft dit niet slecht te zijn: uiteindelijk wordt zo nogal wat papier bespaard.

Nadeel is wel dat het lastiger kan zijn om al die publicaties te vinden. Dit omdat er veel verschillende vormen van digitale publicatie zijn. Informatie over omgevingsvergunningen vind je meestal op de website van provincie of gemeente. Voor bestemmingsplannen is er http://www.ruimtelijkeplannen.nl En verordeningen en andere algemene regels van gemeenten moeten verplicht in het (elektronische) gemeenteblad. Erg duidelijk en overzichtelijk is het allemaal niet. De kans is dan ook groot dat je een bekendmaking mist omdat je niet weet dat er een aanvraag is. Of dat je te vroeg gaat kijken of – nog erger – te laat. Of dat je per ongeluk op de verkeerde plek kijkt.

Een handige en tijdbesparende manier om op de hoogte te blijven is de e-mailservice van overheid.nl.  Als milieugroep of burger kun je je daarop abonneren. Dan hoef je voortaan niet meer te zoeken naar publicaties maar word je vanzelf op de hoogte wordt gebracht van plannen, vergunningen en algemene regels. En minstens even belangrijk: je blijft zo ook op de hoogte van ontwerp-plannen en aanvragen voor vergunningen. Dat is vooral belangrijk omdat je in een later stadium meestal niet naar de rechter kunt stappen als je tevoren niet hebt gereageerd op aanvraag of ontwerp.


Hoe meld je je aan voor die e-mailservice? Dat kan via de homepage.
Vervolgens vul je daar je emailadres, postcode en huisnummer in. Je kunt zelf kiezen welke bekendmakingen je wilt ontvangen. Wil je bijvoorbeeld alleen van bestemmingsplannen op de hoogte blijven of van omgevingsvergunningen of van allebei? Wil je alleen de stukken van je eigen gemeente zien of ook van andere overheden zoals provincie en
waterschap? En wil je alles binnen je gemeente zien of alleen alles binnen een straal van bijvoorbeeld 250 of 500 meter van je woning?

Ook via de site van de Provincie Noord-Brabant kun je je aanmelden voor deze emailservice. Je komt dan vanzelf terecht bij hetzelfde aanmeldscherm op de homepage zoals als hierboven vermeld.

Wanneer je ook belangstelling hebt voor publicaties in buurgemeenten kun je je ook daarvoor aanmelden voor de e-mailservice. Je moet je daarvoor dan wel even apart aanmelden maar dat is in een halve minuut gebeurd. Je kunt dan bijvoorbeeld de postcode en het adres van het gemeentehuis invullen en vervolgens aangeven dat je van heel de gemeente de gegevens wenst te ontvangen.

Tot slot: nog niet alle overheden in ons land doen mee aan deze service. Doet jouw gemeente nog niet mee dan zou je bij de gemeente kunnen informeren wanneer men verwacht mee te gaan doen. Je kunt er dan op wijzen dat het Rijk deelname door alle gemeenten van groot belang acht.

 

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

JE HOEFT NIETS TE MISSEN
Ontvang updates met nieuws, cursussen, workshops, lezingen en nog veel meer!