2020pesticidevrij bouwt de grootste ecologische tuin van Europa

juni 16, 2016

2020pesticidevrij bouwt de grootste ecologische tuin van Europa

Europa stelt de beslissing over vergunning glyfosaat opnieuw uit. Het grootse verbod op glyfosaat voor de particulier in Nederland sterft een stille dood. Nederland is eerst tegen glyfosaat en dan weer voor.

Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, vindt dat er een einde moet komen aan het welles-nietesspelletje dat momenteel over pesticiden gevoerd wordt en lanceert de campagne 2020pesticidevrij.

Het opzet is vijf jaar lang campagne voeren in Vlaanderen en Nederland om 2020 alle pesticiden uit de winkelrekken te hebben, zodat particulieren er geen toegang meer toe hebben. Intratuin en Praxis bewijzen dat het kan. Voor Velt is het duidelijk: pesticiden zijn niet alleen schadelijk voor mens, dier en milieu, maar gewoonweg overbodig in je tuin.

Velt lanceert de campagne 2020pesticidevrij omdat ze droomt van een wereld waarin iedereen vrij kan genieten van groene ruimte, zonder zich zorgen te maken over de aanwezigheid van pesticiden. “We willen een samenleving waarin de ecologische alternatieven een vanzelfsprekendheid zijn, de pesticiderekken in de winkels leeg zijn en een overheid die ons daarin steunt”, zegt campagnecoördinator Barbara Creemers.

“Onderzoeken bewijzen de schadelijke effecten van pesticiden”, zegt expert pesticiden bij Velt Geert Gommers. “Daarom kunnen we niet anders dan campagne voeren. Er zijn de hormoonverstorende effecten, die pesticiden rechtstreeks in verband brengen met obesitas, lager IQ, verminderde vruchtbaarheid bij de man en zelfs autisme. Ook om residu’s van pesticiden in voeding kunnen we niet langer heen. We vinden daar ook steeds meer verschillende restanten van pesticiden terug en helaas geldt een eenvoudige rekensom dan niet: 1 + 1 is 4 als het over pesticiden gaat. Tel daarbij de belastende effecten van pesticiden op ons milieu en je ziet waarom we zo verontwaardigd zijn. Je weet waar je pesticiden spuit, maar niet waar ze overal terechtkomen. Zo worden er in onze beken en rivieren gemiddeld tien verschillende pesticideresidu’s gevonden. We stellen ons daarenboven vragen over de vaak erg moeilijke instructies op verpakkingen van pesticiden.

Cijfers van de UGent tot slot tonen aan dat 30% van de ondervraagde particuliere pesticidegebruikers resten en spoelwater van pesticiden gewoon door de gootsteen weggooien, wat een gigantisch vervuilend effect heeft op ons grondwater.”

Daarom wil Velt mensen bewustmaken van de problemen rond pesticiden en tips geven over hoe je pesticidevrij kan tuinieren. “Velt toont al meer dan veertig jaar hoe het anders kan en helpt graag mensen die vragen hebben over de ecologische bestrijding van onkruiden en ongewenste belagers, maar willen vooral ook preventieve tips meegeven,” zegt Barbara. “We willen bovendien de pesticidevrije oppervlakte in Vlaanderen en Nederland in kaart brengen en die zien groeien de komende vijf jaar. Noem het gerust de grootste ecologische tuin van Europa.

Iedereen die al pesticidevrij tuiniert, kan via onze website een tuinbordje met de slogan ‘Ik tuinier met respect voor plant en dier’ aanvragen en zo zijn gezonde tuin in the picture plaatsen!

Velt lanceert de campagne 2020pesticidevrij in Waalwijk tijdens een activiteit voor alle Nederlandse leden bij WeedControl, gespecialiseerd in niet-chemische onkruidbestrijding.