40.000 bezoekers tijdens Nacht van de Nacht

oktober 26, 2015

40.000 bezoekers tijdens Nacht van de Nacht

Oog op ZeistDe Nacht van de Nacht trok zaterdagnacht meer bezoekers dan ooit. In alle provincies waren de bezoekersaantallen 10 tot 25% hoger dan vorig jaar. Ook Noord Holland trok 25% meer bezoekers dan vorig jaar. Daar zette ambassadeur Daan Roosegaarde het concertgebouw in het donker en werd er een concert gegeven in het duister.

Nieuw onderzoek uit 2015
Met de Nacht van de Nacht vragen de Natuur en Milieufederaties aandacht voor lichtvervuiling en energiebesparing. Nederland is samen met België het meest verlichte land van Europa. De meeste Nederlanders vinden dat dat minder kan.  Acht van de tien Nederlanders wil dat reclameverlichting en aanlichting van kantoren ’s nachts uitgaat. Vijf van de tien vindt dat de overheid nachtelijke reclameverlichting en aanlichting van gebouwen moet verbieden. 61%  vindt ook dat lantaarnpalen in de nacht gedimd of gedoofd kunnen worden als er minder verkeer is.

Nacht van de Nacht ambassadeurs
Niet alleen een meerderheid van de Nederlanders vindt dat we spaarzamer en slimmer met verlichting moeten omgaan. Ook bekende Nederlanders roepen daartoe op; “De manier waarop we nu nog met licht omgaan is vrij lomp, dan kan veel slimmer, veel creatiever. Door inzet van technologie kun je mooier, duurzamer en slimmer verlichten”, aldus ambassadeur Daan Roosegaarde. Govert Schilling vraagt aan bedrijven en gemeenten niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht maar vaker lichten te doven. Zodat kinderen die nu opgroeien ook kunnen ervaren hoe mooi ons sterrenstelsel is.  “Het is natuurlijk onzin om de hele nacht reclameverlichting te laten branden, die energie kan veel beter benut worden”, aldus ambassadeur Vincent Bijlo.