Al 350 activiteiten in de Nacht van de Nacht op 29 oktober

oktober 19, 2016

Al 350 activiteiten in de Nacht van de Nacht op 29 oktober

n8vdn8_0Er staan al 350 activiteiten in het donker gepland in de Nacht van de Nacht van 29 oktober. Op de website worden dagelijks zo’n 5 tot 10 nieuwe activiteiten aangemeld in alle provincies. Enkele bijzondere activiteiten zijn:

  • een rondvaart door de Biesbosch met een fluisterboot
  • een legendetocht over landgoed Wolfslaar
  • een bezoek aan uilen, vleermuizen en kabouters van ’t Turkaa in Diessen

Verder zijn er nachtelijke boswandelingen, stiltewandelingen, kun je sterren kijken, buitenplaatsen bezoeken en zijn er nog vele andere activiteiten door heel Nederland in het donker.

Bedrijven en gemeenten doven de verlichting
De Natuur en Milieufederaties organiseren de Nacht van de Nacht campagne dit jaar voor de 12e keer. Er zijn niet alleen veel evenementen in het ‘duister’, ook doven ieder jaar gemeenten en bedrijven reclameverlichting en aanlichting van gebouwen. Van Haren (Waalwijk), Achmea en Interpolis (Tilburg) en Leolux (Son en Breugel) zijn enkele van de bedrijven die de lichten doven. Enkele gemeenten hebben al aangegeven de lichten te doven van gemeentehuizen, kerken en torens, zoals Vught, Gemert-Bakel en Haaren. Bedrijven en gemeenten kunnen zich hier nog aanmelden.

Gemeenten worden opgeroepen vaker de lichten te doven
Dit jaar staan gemeenten centraal in de Nacht van de Nacht campagne. Er zijn 20 aanbevelingen gemaakt die gemeenten helpen om het hele jaar door aan de slag te gaan met duurzaam verlichten. Deze aanbevelingen zijn aangeboden aan alle gemeenten in Nederland en worden binnenkort gepubliceerd door de VNG. De aanbevelingen zijn hier te vinden.

Veel gemeenten zijn al goed bezig met bewust verlichten. Zo gaat de gemeente Schinnen over op 100% LED-verlichting, gaat de gemeente Epe investeren in duurzame lampen en kan er in Goeree-Overflakkee via smartphone gecommuniceerd worden met lantaarnpalen, om zo licht naar behoefte te kunnen leveren.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Ambassadeur Maurits Groen roept gemeenten en bedrijven op om na 0.00 uur ’s nachts de aanlichting en reclameverlichting standaard uit te doen in heel Nederland. Bedrijven hebben een wettelijke verplichting om energie te besparen en dit is een van de meest efficiënte en eenvoudigste manieren om daaraan te voldoen. Tevens roept hij het publiek op de lichten massaal uit te doen op zaterdag 29 oktober en om naar een van de honderden activiteiten te komen tijdens de Nacht van de Nacht.