Autodelen via project Auto van de Straat

januari 24, 2019

Autodelen via project Auto van de Straat

De provincie start in februari een project om mensen kennis te laten maken met autodelen. De provincie wil namelijk in 2020 100.000 elektrische voertuigen zien rondrijden op de Brabantse wegen. Daarom betrekt ze zo veel mogelijk Brabanders bij de energietransitie. De campagne Auto van de Straat is een van de manieren om dat te doen.

Auto van de Straat is een wedstrijd waarbij een straat in de provincie Noord-Brabant twee elektrische deelauto’s kan winnen. De Provincie stelt de auto’s voor drie straten beschikbaar die vier maanden gebruikt kunnen worden. Voor de winnende straat komt daar nog eens 4 maanden bij.

Voordelen van autodelen
Met het project willen de organisaties de aandacht vestigen op de voordelen van autodelen. Autodelen draagt bij aan een betere bereikbaarheid en verhoogt de leefbaarheid in een stad. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95% van de tijd stil staan. Als meer mensen gaan autodelen, zijn er minder auto’s nodig en komt er meer ruimte vrij in de straat. Van de open plekken kun je speelplekken of terrasjes maken.

Snelwegen
Niet alleen in de straat, maar ook op de snelwegen komt er meer ruimte als meer mensen gaan autodelen. Uit onderzoek van kennisplatform CROW blijkt dat autodelers 15 tot 20 procent minder kilometers maken. “Deze proef met autodelen kan er voor zorgen dat bewoners anders naar autobezit gaan kijken. Een elektrische deelauto blijkt vaak goedkoper en net zo comfortabel. Het zou me niks verbazen als de deelnemers na afloop hun eigen deelautoproject starten”, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Energie) van de provincie Noord-Brabant.

Opgeven
Bewoners van Brabantse straten die mee willen doen, kunnen zich tot 8 februari opgeven via Autovandestraat. De deelnemers binnen 1 “straat” wonen bij elkaar in de buurt. Dit hoeft niet in dezelfde straat te zijn. De locatie van de auto moet goed bereikbaar zijn voor elke deelnemer binnen de “straat” (circa 200 meter).
Tijdens de 4 maanden dat ze een deelauto rijden, moeten ze zoveel mogelijk aandacht genereren op social media en ze moeten proberen het aantal deelnemers te vergroten. De straat die dat het beste doet, mag de deelauto nog eens 4 maanden langer houden.

Andere provincies
Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 41.000 deelauto’s. Als het project aanslaat wil de provincie Noord-Brabant ook met andere provincies aan de slag. “Het is echt tijd voor een grote doorbraak van autodelen. Het is goedkoper, het levert heel veel ruimte op en als de deelauto elektrisch is, is het ook nog schoner”, aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.