Bezoek duurzame huizen tijdens het Groene Geheim van Giessen

oktober 14, 2015

Bezoek duurzame huizen tijdens het Groene Geheim van Giessen

Altijd al willen weten hoe energieopwekking door een windmolen precies werkt? Wat is eigenlijk het verschil tussen een zonnecollector en een zonnepaneel? Of tussen een warmtepomp en zonneboiler? Bezoek op zaterdag 24 oktober tussen 10 en 12 uur de ‘buren’ die al de keus maakten voor een lagere energierekening en een duurzamer leven. Ontdek hoe zij tot hun beslissing kwamen voor duurzame maatregelen in en rondom hun huis, bedrijf, kerk of andere instelling.

Keuzestress schone energie
duurzaam huisIn de  regio bestaat veel keuzestress over schone energie : welke maatregel heeft het grootste effect op het besparen van energie en opwekken van schone energie? En welke maatregel is ook goed voor je portemonnee? Dat leidde tot het idee om goede voorbeelden te bezoeken in – bijna – alle kernen van Altena Biesbosch: ‘je licht opsteken bij de buren’. Zowel van woningen, bedrijven als maatschappelijke instellingen.

Denk aan een kerk in Rijswijk, een autobedrijf in Woudrichem, de Rabobank, een windmolentje en een boerderij in Almkerk, de Groene Winkel in Veen. Veel verschillende soorten woningen in bijvorbeeld Drongelen, Almkerk, Woudrichem, Dussen en Sleeuwijk. De eigenaren zijn enthousiast om te vertellen waarom zij in duurzaamheid hebben geïnvesteerd en welke keuzes zij hierin maakten. Tijdens deze dag doet ook de Duurzame Energie coöperatie Altena Biesbosch (DEcAB) mee. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan naar de filmpjes van een aantal eigenaren. Daar vertellen ze wat ze hebben gedaan. Op www.GroeneGeheimvanGiessen.nl staat welke panden te bezoeken zijn.

Wil je weten hoe hoog jouw woning scoort op energiezuinigheid? Op de website mijnwoning.nl kunnen inwoners hun eigen woning vergelijken met andere woningen in het dorp, de gemeente, de streek of heel Nederland.

Samenwerking Altenatuur & VMB
De natuur- en milieuverenigingen Altenatuur & VMB hebben 2015 uitgeroepen als versnellingsjaar voor het vergroten van de natuurlijke rijkdom in Altena Biesbosch en de versnelling van het toepassing van schone energie, om daarmee het gebruik van vervuilende fossiele energie terug te dringen. Op zaterdag 18 april vonden er allerlei activiteiten plaats over groen op Fort Giessen. Bijna 1.000 bezoekers werden daar verwelkomd.