Biologische tuinderij en de voordelen voor de omgeving

december 17, 2014

In beeld: biologische tuinderij en de voordelen voor de omgeving

Vandaag zijn we te gast bij Tuinderij de Es in Haaren. Bart Pijnenburg ontvangt ons in het heksenhuisje bij de houtkachel, de kantine van de tuinderij. Het is vandaag waterkoud, maar desondanks is er een hoop volk aan het werk.

Voor we een rondleiding krijgen in de tuin praten we met Bart over de historie en de toekomst van de tuinderij van 2 ha. Bart is geen boerenzoon, maar kwam als onderzoeker/adviseur naar multifunctionele landbouw in contact met pioniers op dit gebied. Hij werd hier zo enthousiast van dat hij drie jaar geleden terecht kwam in Haaren om,samen met zijn vrouw Daniëlla, het bedrijf van Ben en Anne Eskes over te nemen. Zij verbouwden al 33 jaar groente op een biologische en dynamische wijze. Ben en Anne hebben hiermee een basis gelegd met het verbouwen van groenten en fruit met veel zorg voor de bodem en omgeving. Daarop bouwen Bart en Daniëlla nu verder.

Als de thee op is, krijgen we een rondleiding door de tuin. Op de tuinderij staat een unieke houten kas. Aan de aanleg is duidelijk veel zorg besteed. De tuin heeft prachtige ronde vormen, is omzoomd met forse houtwallen en in het midden is een ontmoetingsplek. De diversiteit op dit bedrijf is oogstrelend. Naast de teelt staat de mens op deze tuin centraal. Voor eenieder is er wat te beleven. Er kunnen producten worden gekocht in de boerderijwinkel, er worden aanschuifdiners georganiseerd, er kan worden gemediteerd en er kan meegewerkt worden op de tuin. In het bijzonder voor de hulpboeren die vanuit een zorgvraag hier meewerken. Voor hen is dit een geweldige omgeving om aan de slag te gaan. Uit alle aspecten van het bedrijf spreekt zorg voor mens en omgeving. Bart en Daniëlla willen mensen dan ook vooral laten proeven van de tuin. Hun droom is om de tuinderij uit te breiden met een mooie ontvangstruimte en een keuken waar ze kookworkshops kunnen geven.

De overname van de tuinderij is aanleiding om de betrokkenheid met de omgeving nog verder te versterken. Want ook bij de financiering betrekt Tuinderij de Es zoveel mogelijk mensen. Het is mogelijk om een aandeel te kopen en mede-eigenaar te worden van deze tuin. Tuinderij de Es beloont de aandeelhouders met een jaarlijks diner, uiteraard samen op deze mooie plek. De producten van de tuinderij zijn te koop in de boerderijwinkel en op de boerenmarkt in Den Bosch. De Es levert ook aan enkele restaurants, voedselcollectief Goei Eete uit Tilburg en Klein Gemaakt in Eindhoven.

Brabants Duurzaam Voedsel

Op de Facebook-pagina van Brabants Duurzaam Voedsel, vind je de verslagen van alle bezoeken terug. Ken jij een bedrijf of initiatief waar wij zeker eens een kijkje moeten nemen? Neem dan contact met ons op.

Door: Daphne Lubbers

Tags:

Neem contact op