BMF gaat in beroep tegen bestemmingsplan buitengebied Waalre

augustus 31, 2017

BMF gaat in beroep tegen bestemmingsplan buitengebied Waalre

De Brabantse Milieufederatie heeft gisteren beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Waalre. Het bestemmingsplan biedt nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor intensieve veehouderij. De BMF vreest dat dat leidt tot een toename van de ammoniakuitstoot. Dat heeft negatieve gevolgen voor nabijgelegen natuurgebieden.

Het nieuwe bestemmingsplan biedt ruimte om het aantal dieren te laten toenemen, waardoor de ammoniakuitstoot zal stijgen. De gemeente Waalre heeft verzuimd inzichtelijk te maken wat de gevolgen hiervan zijn voor de omliggende Natura 2000-gebieden, waaronder het Leenderbos, Groote Heide en Plateaux. De BMF verzoekt de gemeente daarom om een stop op de groei van de veestapel in te stellen. Dat zou ook in lijn zijn met de stalderingsregeling in de nieuwe Verordening ruimte van de provincie, die voorschrijft dat uitbreidingen moeten worden gecompenseerd met tien procent meer sloop elders.

Om te voorkomen dat er nu snel vergunningen worden aangevraagd, heeft de BMF de rechter tevens verzocht het bestemmingsplan tijdelijk buiten werking te stellen totdat er een definitieve uitspraak ligt. Naast de BMF heeft ook de provincie Noord-Brabant beroep ingesteld tegen het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Waalre.