BMF reageert op schrappen NPLG: “In Brabant laten we ons niet uit het veld slaan”
september 5, 2024
BMF reageert op schrappen NPLG: “In Brabant laten we ons niet uit het veld slaan”
Deze week kwam het nieuws uit Den Haag dat er een streep gaat door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). “Niet leuk, maar ook niet onverwacht,” reflecteert Femke Dingemans, directeur-bestuurder van de BMF. Eerder heeft het nieuwe kabinet het Transitiefonds immers al geschrapt. Gelukkig geeft de provincie Noord-Brabant al maanden aan dat zij wél vasthoudt aan de ingezette koers.
Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en de daarbij behorende rijksgelden zijn twee jaar geleden bedacht door het vorige kabinet. Het doel was het behalen van natuur- en waterdoelen door het organiseren van lokale gebiedsprocessen. Een belangrijk proces voor het herstellen van de Brabantse natuur. Slecht nieuws dus, dat het rijk nu besluit een streep door het NPLG te zetten.
“Het stemt ons hoopvol dat we ons in Brabant niet uit het veld laten slaan door het schrappen van het NPLG,” reageert Femke Dingemans. Het Brabantse provinciebestuur spreekt al enkele maanden richting het nieuwe kabinet uit dat we in Brabant verder werken aan een Brabants Programma Landelijk Gebied (BPLG).
Krachtig signaal
Daarmee geeft ons provinciebestuur een krachtig signaal af: aan alle Brabanders, over het feit dat ze natuurherstel en de stikstofproblematiek serieus neemt; aan alle partners waarmee de provincie in gebieden samenwerkt aan natuurherstel, waterkwaliteit en stikstofreductie; en aan het nieuwe kabinet, dat we ons in Brabant niet laten leiden door de nieuwe Haagse wind. We willen immers de natuur in Brabant herstellen en versterken en de bouw van huizen weer mogelijk maken.
Ook het rijk draagt verantwoordelijkheid
Maar helemaal zonder (financiële) steun vanuit rijk kunnen we ook in Brabant niet, dus het is maar te hopen dat het nieuwe kabinet terugkomt op haar besluit. Het rijk is immers ook verantwoordelijk voor het behalen van de afspraken die in het verleden binnen Europa zijn gemaakt op het gebied van onder andere natuurbescherming en waterkwaliteit.
“Het risico dat het nieuwe kabinet met dit beleid neemt is groot,” geeft Femke Dingemans aan. “Op deze manier koersen we af op een stop in de vergunningverlening voor heel Nederland. Ons provinciebestuur kent de gevolgen daarvan en kiest gelukkig – in plaats van voor vertraging – voor de ingezette koers van natuurherstel en versterking. Daar helpen we als BMF de provincie graag bij.”
-
Nieuws09 september 2024 Vervolgproject Buurtvoedselbossen
-
Nieuws05 september 2024 BMF reageert op schrappen NPLG: “In Brabant laten we ons niet uit het veld slaan”
-
Nieuws05 september 2024 Nog veel werk te verzetten voor een circulaire samenleving
-
Nieuws05 september 2024 Koepelplan Voedselbossen Brabant krijgt vervolg
-
Nieuws27 augustus 2024 BMF neemt deel aan Natuurverbinders om groene vrijwilliger te ondersteunen
Meer nieuws