Bodemfestival

september 16, 2015

Bodemfestival

BodemfestivalDit jaar wordt voor het eerst het Bodemfestival georganiseerd. Tijdens dit driedaagse festival wordt kennis en ervaring over de bodem en permacultuur gedeeld. Het Bodemfestival is vrijdag 18 september, zaterdag 19 september en zondag 20 september bij landgoed Blauwrijk in Uden.

De bodem centraal
2015 is uitgeroepen tot jaar van de bodem. Reden genoeg om in de Maashorst een Bodemfestival te organiseren, vonden de initiatiefnemers Marij van der Leest en Mundel van Wezenbeek. Tijdens het evenement wordt informatie over de bodem & permacultuur en biologische & milieuvriendelijke alternatieven onder de aandacht gebracht. Ontmoetingen en verbindingen tussen boeren en burgers staan daarbij centraal.

Programma
Het driedaagse programma bestaan uit verschillende onderdelen. Vrijdagmiddag 18 september staat in het teken van ontmoetingen, tussen boeren, burgers en ondernemers. Jan van de Biggelaar, agrariër en lid van Maashorstboeren, vertelt hoe hij met de bodem omgaat. Vervolgens wordt de film ‘Dansen met gehoornde dames’ vertoond waarna ruimte is voor discussie onder leiding van Herman Jan Stroes.

Zaterdag 19 september zijn er verschillende excursies. Bezoekers kunnen een rondleiding volgen bij pemacultuurtuin en shiitake kwekerij Autarkia, bij eetbare tuin Fruithof de Brand, bij permacultuurtuin Hof van de Toekomst en centrum voor gezondzijn en welbevinden Blauwrijk. Daarnaast kunnen er workshops gevolgd worden: over het maken van voetbadkruiden of wilgen vlechten.

Zondagmiddag 20 september zijn er lezingen. Irene Verbeek vertelt over haar permacultuurtuin en Piet Rombouts van de Brabantse Milieufederatie over lokale kringlopen. Ook hierna is ruimte voor discussie.

Meer informatie
Het Bodemfestival 2015 is vrijdag 18 september van 13.30 tot 17.00 uur, zaterdag 19 september van 9.30 tot 16.30 uur en zondag 20 september van 12.00 tot 16.00 uur. De locatie is Blauwrijk, Hoogslabroekseweg 3 in Uden. Enkele excursies op de vrijdag starten op een andere locatie. De entree is € 10 op vrijdag 18 september en zaterdag 19 september en € 5 op zondag 20 september. Voor de lunch en workshops zijn er bijkomende kosten.

Voor meer informatie over het bodemfestival: www.bodemfestival.nl. Hier is het ook mogelijk in te schrijven.