Brabantse ecotuinen tonen hoe het anders kan

mei 31, 2016

Brabantse ecotuinen tonen hoe het anders kan

Velt-ecotuindagenIn het weekend van 4 en 5 juni 2016 zetten meer dan 200 trotse tuineigenaars in Vlaanderen en Nederland hun deuren open voor het grote publiek. Naast hun enthousiasme hebben alle tuineigenaars dit gemeen: ze gebruiken geen pesticiden in hun tuin. Hoe zij onkruid aanpakken, vertellen ze je heel graag!

De discussie over glyfosaat (de belangrijkste werkzame stof in onkruidverdelgers zoals Roundup) woedt momenteel op alle niveaus. Voor- en tegenstanders proberen elkaar te overtuigen van het al dan niet schadelijke effect op mens en milieu. Velt, de vereniging voor ecologisch leven en tuinieren, toont al meer dan veertig jaar dat pesticiden niet nodig zijn in een sier- of moestuin.

‘Wij dromen ervan dat iedereen kan genieten van groen zonder zich zorgen te maken over de aanwezigheid van pesticiden’, zegt Velt-directeur Jan Vannoppen. ‘Ze zijn immers niet gezond voor mens, milieu, bodem, water en biodiversiteit. Daarom trekken wij de campagne 2020pestidevrij  op gang. Hiermee willen we iedereen tonen hoe je zonder pesticiden kan tuinieren, maar ook acties ondernemen om de producten uit de winkelrekken te krijgen.’

Zaterdag 4 en zondag 5 juni kan je alvast in meer dan 200 tuinen in Vlaanderen en Nederland gaan kijken hoe tuineigenaars zonder pesticiden tuinieren, zowel in sier- als moestuinen. Ze tonen je technieken als mulchen (de bodem bedekken met natuurlijke materialen) in de moestuin, de verschillende soorten verhardingen in een siertuin, maar ook preventieve trucjes om zowel onkruid als plagen en ziektes voor te blijven.

Op de website www.ecotuindagen.nu vind je een overzicht van alle tuinen met hun  openingstijden, eventuele fietslussen tussen verschillende tuinen en extra’s. Alle bezoeken aan de tuinen zijn gratis. Op de website 2020pesticidevrij.nu kan je jouw gifvrije tuin registreren en zo de pesticidevrije oppervlakte in Vlaanderen en Nederland mee in kaart brengen en bij een gift krijg je een tof tuinbordje.

De deelnemende ecotuinen in Brabant zijn:

De Riddershof Riddershofpad 7 5012 TG Tilburg
Naturentuin Nieuwkerk 2 5051 PN Goirle
Hof van Heden Achterste Heistraat 9 5091 JB Oost West en Middelbeers
Tuinjoop bij volkstuinvereniging Maaspoort Wasweg 1 5235 AK ‘s-Hertogenbosch
Permatuin de Hoge Raam Hoge Raam 5 5268KK Helvoirt
Marcel Stokebrook Schaepmanlaan 230 5344 BJ Oss
Velt-tuin Valkenswaard Bosstraat 25 5553 CK Valkenswaard
Natuurtuin ’t Loo Terloostraat 4 5571 KW Bergeijk ’t Loo
Doorntuin Vioolstraat 5642TD Eindhoven
De Walburg Tuinen Boord 64 5674 NE Nuenen