Crowdfundingsactie ‘Sloop de kerncentrales!’

februari 4, 2016

Crowdfundingsactie ‘Sloop de kerncentrales!’

Twee Belgische organisaties, de Bond Beter Leefmilieu (BBL) en Inter-Environnement Wallonie (IEW) zijn een crowdfundinsactie gestart om hun rechtzaak tegen de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 mogelijk te maken.

Kerncentrale_Doel_in_werkingEind vorig jaar besliste de regering om de levensduur van de oudste kerncentrales Doel 1 en Doel 2 (België) met tien jaar te verlengen. Dat houdt niet alleen belangrijke veiligheidsrisico’s in, maar blokkeert ook de overstap naar schone en veilige hernieuwbare energie.

Vind je deze beslissing ook onaanvaardbaar? Stap dan samen met BBL en IEW naar de rechter.

Deze organisaties vechten de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 aan bij de rechtbank. Maar dat kunnen we niet zonder jouw hulp. Via deze crowdfundingsactie willen ze een budget van 5.000 euro inzamelen om de advocaat en gerechtskosten te betalen. Doe een bijdrage en help ons af te stappen van kernenergie.

Doel 1 en 2 openhouden is onwettig

BBL en IEW vragen de rechter om de nieuwe wet te vernietigen die het toelaat deze bejaarde centrales langer open te houden. Want de levensduurverlening van deze oude kerncentrales is niet alleen onverantwoord, maar ook onwettig: volgens internationale afspraken kan zo’n akkoord niet zonder een milieueffectenrapport én een publieke consultatie. Ook de Raad van State wijst daarop. Toch zijn Doel 1 en 2 ondertussen opnieuw opgestart. Lees meer over de juridische argumenten voor de rechtszaak.

Oude kerncentrales leggen een hypotheek op onze energietoekomst

Kernenergie is onveilig. Hoe ouder de kerncentrales, hoe groter het risico op een ongeval. En hoe langer de kerncentrales draaien, hoe groter de hoeveelheid gevaarlijk kernafval waar we toekomstige generaties mee opzadelen.
Doel 1 en Doel 2 zijn niet nodig om het licht te laten branden. Integendeel: ze staan de overstap naar 100% hernieuwbare energie in de weg, die noodzakelijk is om de klimaatverandering tegen te gaan. Meer info vind je onder ‘Kernenergie = slecht idee’.
Electrabel, uitbater van de kerncentrales en het dominante energiebedrijf in België, krijgt hierdoor een oneerlijk voordeel. Het wordt zo nog moeilijker voor nieuwe, propere stroomproducenten om een plek op de markt te veroveren.

Doe nu mee en help ons Doel 1 en 2 stil te leggen. Voor de toekomst.