Cursusreeks ‘Aan de slag met duurzame landbouw’

april 19, 2017

Cursusreeks ‘Aan de slag met duurzame landbouw’

De Brabantse Milieufederatie organiseert dit jaar in samenwerking met FoodUp! Brabant een cursusreeks over duurzame landbouw, waarin je zelf aan de slag gaat met het verduurzamen van (een onderdeel van) ons voedselsysteem. We verwachten dat je al enige ervaring hebt met duurzame vormen van landbouw.

De reeks bestaat uit meerdere cursussen die los van elkaar te volgen zijn. Schrijf je dus alleen in voor de cursus(sen) die jouw bijzondere interesse hebben.
Indien er meer inschrijvingen dan plaatsen zijn, wordt een selectie toegepast.

Cursus 6: Aan de slag met voedselbossen op de Snoertseplak

De cursus staat in het teken van Voedselbossen. Voedselbossen winnen snel aan populariteit. Een voedselbos, wat eigenlijk een vorm van agroforestry betreft, heeft een aantal belangrijke voordelen t.o.v. van gangbare agrarische productiemethoden: geen externe inputs, weinig arbeid, risicospreiding en natuurlijk evenwicht. In Europa bestaan verschillende voedselbosprojecten en er worden op dit moment ook nieuwe projecten gerealiseerd. In de tropen worden voedselbossen al millennia gebruikt voor de productie van fruit, noten en andere eetbare producten.

De Snoertseplak in Deurne/Liessel was ooit bedoeld als locatie voor een grote varkensstal. Die is niet doorgegaan. In de plaats daarvan komt er nu een ontwikkelplek beschikbaar voor diverse vormen van transitielandbouw, waaronder voedselbossen.

De cursus bestaat uit drie avonden en een afsluitende praktijkdag. De eerste avond zal Martijn Ballemans (Puur Permacultuur) een introductie verzorgen over permacultuur. Vervolgens zal Wouter van Eck (Voorzitter Voedselbosbouw Nederland en eigenaar/ontwerper van voedselbos Ketelbroek) twee avonden verzorgen over ontwerp en inrichting van voedselbossen.
Tijdens de afsluitende praktijkdag zullen de deelnemers een start maken met het ontwerp voor de Snoertseplak.

Bijeenkomsten
Maandag 15 mei 2017, 19.30 – 21.30 uur Martijn Ballemans
Maandag 22 mei 2017, 19.30 – 21.30 uur, Wouter van Eck
Maandag 29 mei 2017, 19.30 – 21.30 uur, Wouter van Eck
Praktijkdag: 2017; datum nader te bepalen.

Locatie
Alle cursussen worden gehouden op de boerderij Snoertseplak, Snoertsebaan 28 te Liessel.

Aanmelden
De eigen bijdrage voor deze cursus bedraagt 130 euro. Daarvoor ontvang je naast de cursus en de praktijkdag ook gratis koffie/thee op alle dagen alsook een smakelijke lunch en afsluitende borrel op de praktijkdag. Je kunt je tot uiterlijk 10 mei aanmelden via deze link.

Tags: