Dag Tegen Gas: Verminderen van ons fossiele energieverbruik

Nieuws | Thema: Duurzame energie

maart 22, 2022

Dag Tegen Gas: Verminderen van ons fossiele energieverbruik

Het is tijd voor tegengas: meer onafhankelijkheid van andere landen zoals Rusland, betaalbare energierekeningen en wat liefde voor het klimaat. Hoe? Door ons fossiele energieverbruik te verminderen. Doe mee met de ‘Dag Tegen Gas’ op zondag 27 maart.

Tijdens de Dag Tegen Gas roepen we bedrijven, gemeenten, instellingen en de rest van Nederland op om elkaar te inspireren én activeren om energieverbruik structureel te verminderen.

De Natuur en Milieufederaties, waaronder de Brabantse Milieufederatie, ondersteunen deze actie en stimuleren het gebruik van duurzame energie en energiebesparing. Wij roepen ook op om zondag het licht uit te doen.

Zeg dag tegen gas

Zondag 27 maart is de eerste landelijke Dag Tegen Gas. Zoveel mogelijk huishoudens, bedrijven, overheden, organisaties en gemeenschappen worden gemotiveerd om met grote of kleine initiatieven hun fossiele energieverbruik te verminderen.

Het is een initiatief van verschillende experts uit de energiewereld en wordt ondersteund door een brede coalitie van partijen waaronder Urgenda, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE), De Nieuwe Gevers en de Natuur en Milieufederaties.

Dag Tegen Gas is een steunbetuiging aan Oekraïne. Het heeft als doel om extra bewustzijn te creëren voor de rol van fossiele energie in de samenleving en hoe door gebruik ervan geldstromen richting Rusland in stand worden gehouden, energieprijzen blijven stijgen en de klimaatproblematiek niet wordt aangepakt.

Bespaartips

Op de website dagtegengas.nu vind je verschillende energiebesparende tips voor bedrijven, gemeenten, het onderwijs of particulieren. Bijvoorbeeld: verwarm niet een leeg kantoor, laat lampen niet onnodig branden en maak van iedere dag een warme truiendag. Dit is niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.

Dag Tegen Gas biedt zowel voor de individu als op bedrijfs- en overheidsniveau handvatten voor hoe structureel gebruik van fossiele energie gereduceerd kan worden. Alle initiatieven en deelnemende organisaties worden verzameld op het online platform.

Doe het licht uit

Om energie te besparen en om lichtvervuiling tegen te gaan, roepen we iedereen op om zondag ook alle lichten uit te doen. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Dat kost er veel energie en heeft negatieve invloed op het ritme van zowel mens als dier.

Voor meer informatie kun je terecht bij Nacht van de Nacht.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!