De eerste plukroute in Nederland is een feit

april 9, 2015

De eerste plukroute in Nederland is een feit

In de wijk Stokhasselt, gemeente Tilburg, kun je binnenkort letterlijk van de straat eten. De plukroute tovert de wijk namelijk om tot een openbare en eetbare tuin, waar je noten en fruit kunt gaan plukken. In opdracht van Stadse boeren, de Gemeente Tilburg en Van Helvoirt Groenprojecten BV zorgt PUUR Permacultuur ervoor dat Tilburg op de kaart wordt gezet met de eerste plukroute van Nederland.

Samen oogsten en delen
Martijn Ballemans van PUUR Permacultuur gaat samen met de bewoners de plukroute aanleggen. De bewoners gaan vervolgens zelf “plukken en de keuken in”! Het initiatiefnemers van de plukroute hopen dat de bewoners zo enthousiast worden dat men ook in hun voortuinen bomen met appels en peren laten groeien. Zoals PUUR Permacultuur zelf aangeeft: “Zulke initiatieven verbinden buren met elkaar omdat het een onderwerp biedt om over te praten maar ook omdat het erg leuk is om oogst te delen en te ruilen”.

Een heerlijke wandeling
De plukroute biedt ook de mogelijkheid om mensen in beweging te brengen. Het is een route waarbij de wandelaar langs verschillende oogstbare plantsoentjes loopt waar noten, fruit en bloemen geoogst kunnen worden. Bovendien laat de plukroute mensen genieten van de natuur. Wandelaars kunnen genieten van de schoonheid van bloesem, het groeien van fruit, maar ook het besef dat het planten van “nuttig” groen een positieve invloed heeft op het welzijn. Het is ook nog eens goed voor de natuur zelf, want de rijke mix aan eetbare planten zorgt voor verhoging van de biodiversiteit.

Zin in?
Vanaf woensdag 15 april t/m vrijdag 24 april gaat PUUR Permacultuur de eerste planten en bomen van de plukroute poten. Martijn gaat graag samen met een aantal vrijwilligers aan de slag. Aanmelden kan per mail naar petra@elema.nl of telefonisch op 06-13924043.