Deel jouw ‘Vlees noch Vis’ recept

januari 22, 2015

Deel jouw ‘Vlees noch Vis’ recept

Carnaval staat alweer bijna voor de deur. Bij de BMF houden wij wel van een feestje, maar we zijn ons ook eens gaan verdiepen in de herkomst van deze traditie. Men is er vrij zeker van dat het woord ‘carnaval’ afstamt van de Latijnse uitdrukking ‘carne vale’, dat zoveel betekent als ‘afscheid van het vlees’. Want carnaval is van oorsprong natuurlijk het ritueel om de vastentijd in te luiden.

Nu hebben onze grote vleesconsumptie en de veehouderij in Brabant grote gevolgen voor de natuur, het milieu, klimaat en dierenwelzijn en daarom blazen wij de vastentraditie nieuw leven in. Tijdens de veertig dagen vastentijd na carnaval eten wij dus Vlees noch Vis, maar VEGGIE! Vegetarisch eten is namelijk niet alleen goed voor onze omgeving, maar ook gezond en ontzettend lekker.

We roepen alle Brabanders op met ons mee te doen én hun favoriete vegetarische (of veganistische) recepten met ons te delen. Maak jij heerlijke seitanburgers, winterse stamppot, of heb je het recept voor de perfecte pompoenrisotto? Laat het ons weten via communicatie@brabantsemilieufederatie.nl o.v.v. ‘Vlees noch Vis’.

De recepten delen wij sowieso via onze website en social media, maar het zou helemaal mooi zijn als we zoveel inzendingen krijgen dat we ze kunnen bundelen tot een leuk receptenboek. Oh, en van recepten met seizoens- en streekgebonden ingrediënten, worden we nóg blijer!

Mocht je nog niet overtuigd zijn, hier nog wat feitjes over de milieueffecten van vlees. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Maar liefst 18 procent van de mondiale broeikasgassenuitstoot afkomstig is van veeteelt, terwijl de bijdrage van de volledige transportsector ‘maar’ 13 procent is?
  • Eén koe volgens berekeningen van het CLM jaarlijks net zoveel broeikasgassen uitstoot als 4,5 auto’s, ofwel het rijden van 70.000 km?
  • Eén dag in de week geen vlees eten op het milieu hetzelfde effect heeft als je auto 1250km minder gebruiken?
  • Als alle Nederlanders 1 keer per week geen vlees eten, dat evenveel klimaatwinst oplevert als een miljoen auto’s minder op de weg?
  • Je van de 100.000 liter water die nodig is voor de productie van 1 kilo rood vlees 2 jaar lang kunt douchen?
  • Er voor de productie van dierlijke eiwitten ongeveer tien keer zoveel land nodig is als voor de productie van plantaardige eiwitten?