Doe mee met de Nationale Bijentelling 2020

Nieuws | Thema: Natuur & Landschap

april 16, 2020

Doe mee met de Nationale Bijentelling 2020

Doe jij ook weer mee met de Nationale Bijentelling? Nederland Zoemt roept het publiek op om in het weekend van 18 en 19 april weer een half uurtje bijen te tellen in de achtertuin, op je balkon of een groen stukje in je buurt. Iedereen kan meedoen!

Het tellen van bijen in Brabant is niet alleen leuk om te doen, het is ook ontzettend belangrijk. Met de gegevens kunnen wetenschappers nog beter werken aan het beschermen van bijen.

Hoe werkt het?

Tel op 18 of 19 april een half uur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig, of in ieder geval droog, moment. Loop hiervoor rustig een rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Hier kun je het telformulier voor downloaden. Uitgeteld? Meld je aan en voer jouw resultaten in op de webpagina van Nederland Zoemt.

Hulp bij herkenning

Meedoen aan de Nationale Bijentelling is eenvoudig, ook voor degenen die weinig of geen kennis van bijen hebben. Om de tellers te helpen bij het herkennen van bijen is er net als vorige jaren een telformulier en bijengids beschikbaar. Daarin staan de bijensoorten die in april in de tuin kunnen voorkomen en tips om ze te herkennen. Alle benodigde informatie is te vinden op nationalebijentelling.nl.

Bedreigde bijen

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor de voedselvoorziening. 80% van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de bijentelling om meer te weten te komen over waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland.

Mensen die mee willen tellen, kunnen zich alvast aanmelden op www.nederlandzoemt.nl/bijentelling.

De Nationale Bijentelling is een project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN en LandschappenNL, met als doel om zoveel mogelijk te weten te komen over de stand van de bijen in ons land. Zo kunnen ze deze nuttige dieren helpen beschermen.

Tags:

Neem contact op

Het laatste nieuws

 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
 • Nieuws
  26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
 • Nieuws
  25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws