Eerste energieboswachters krijgen certificaat

Nieuws | Thema: Duurzame energie

juli 21, 2021

Eerste energieboswachters krijgen certificaat

De geslaagden proosten op het succesvol afronden van de training energieboswachter van de Brabantse Milieufederatie. Foto: screenshot.

De eerste lichting Brabantse energieboswachters hebben deze maand hun certificaat ontvangen. Tijdens een feestelijke, digitale sessie werden de certificaten uitgedeeld door adjunct-directeur Misha Mouwen.

Na de sterke eindpresentaties en een spannende pubquiz hieven de cursisten collectief het glas. “Veel bijgeleerd, veel betrokken cursisten, dat is het beeld dat blijft hangen na deze eerste cursus”, zegt Misha Mouwen. “Als Brabantse Milieufederatie willen we dan ook zeker een vervolg geven aan de training.”

Burgerexpert duurzame energie

In totaal volgden 19 Brabanders de intensieve training van 4 maanden van de Brabantse Milieufederatie (BMF). Onder leiding van deskundigen van de BMF en gastsprekers, zijn de cursisten opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve zon- en windparken.

Misha Mouwen: “De geslaagden kunnen nu aan de slag met het beoordelen van mogelijke effecten van duurzame energieprojecten op landschap, natuur en biodiversiteit. Ook kunnen ze voorstellen doen om de ecologische kwaliteit van zon- en windparken te verbeteren.”

Training energieboswachter

De training bestond uit een intensief programma van drie theorieavonden en een praktijkstudie met een individuele casus.

De theorieavonden behandelden de juridische beoordeling van bestemmingsplannen van energieparken, de ecologische beoordeling van windmolenparken en de ecologische beoordeling van zonneparken. Voor de casus stelden de deelnemers een kennisblad samen over de kansen en bedreigingen van een specifieke soort in wind- of zonneparken. In dit kennisblad gaven zij ook mogelijkheden tot ecologische verbetering aan.

Kortom, na de training weten de deelnemers beter hoe ze natuurpositieve energieprojecten in Brabant vorm kunnen geven!

Heb je interesse in de training energieboswachter? Meld je nu aan voor de voorinschrijving en blijf op de hoogte van nieuwe cursusdata.

AANMELDEN VOORINSCHRIJVING

Laatste nieuws

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws