Eerste energieboswachters krijgen certificaat

Nieuws | Thema: Duurzame energie

juli 21, 2021

Eerste energieboswachters krijgen certificaat

De geslaagden proosten op het succesvol afronden van de training energieboswachter van de Brabantse Milieufederatie. Foto: screenshot.

De eerste lichting Brabantse energieboswachters hebben deze maand hun certificaat ontvangen. Tijdens een feestelijke, digitale sessie werden de certificaten uitgedeeld door adjunct-directeur Misha Mouwen.

Na de sterke eindpresentaties en een spannende pubquiz hieven de cursisten collectief het glas. “Veel bijgeleerd, veel betrokken cursisten, dat is het beeld dat blijft hangen na deze eerste cursus”, zegt Misha Mouwen. “Als Brabantse Milieufederatie willen we dan ook zeker een vervolg geven aan de training.”

Burgerexpert duurzame energie

In totaal volgden 19 Brabanders de intensieve training van 4 maanden van de Brabantse Milieufederatie (BMF). Onder leiding van deskundigen van de BMF en gastsprekers, zijn de cursisten opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve zon- en windparken.

Misha Mouwen: “De geslaagden kunnen nu aan de slag met het beoordelen van mogelijke effecten van duurzame energieprojecten op landschap, natuur en biodiversiteit. Ook kunnen ze voorstellen doen om de ecologische kwaliteit van zon- en windparken te verbeteren.”

Training energieboswachter

De training bestond uit een intensief programma van drie theorieavonden en een praktijkstudie met een individuele casus.

De theorieavonden behandelden de juridische beoordeling van bestemmingsplannen van energieparken, de ecologische beoordeling van windmolenparken en de ecologische beoordeling van zonneparken. Voor de casus stelden de deelnemers een kennisblad samen over de kansen en bedreigingen van een specifieke soort in wind- of zonneparken. In dit kennisblad gaven zij ook mogelijkheden tot ecologische verbetering aan.

Kortom, na de training weten de deelnemers beter hoe ze natuurpositieve energieprojecten in Brabant vorm kunnen geven!

Heb je interesse in de training energieboswachter? Meld je nu aan voor de voorinschrijving en blijf op de hoogte van nieuwe cursusdata.

AANMELDEN VOORINSCHRIJVING