Geslaagde excursie naar voedselbossen in Limburg en België

november 9, 2017

Geslaagde excursie naar voedselbossen in Limburg en België

Door: Floris Verdonschot

Op zaterdag 28 oktober is de Brabantse Milieufederatie met 49 geïnteresseerden afgereisd naar de voedselbossen van Robert Knops (Beek, Limburg) en Taco Blom (Sint-Truiden, België).

Het perceel van Roberts voedselbos is 0,6 hectare groot en is inmiddels twee jaar in het bezit van het gezin Knops. Ze hebben het 2 jaar geleden aangekocht als een traditionele hoogstamboomgaard en zijn het momenteel aan het omvormen naar een voedselbos. Een belangrijk aspect in het voedselbos is ook de beleving voor de kinderen, zoals twee wilgentunnels. Het voornaamste doel van het terrein is zelfvoorzienend zijn en bewustwording creëren over duurzaam en het verbouwen van gezond voedsel. Op het terrein zijn ook Indische loopeenden en twee varkens te vinden. Robert heeft een enorme plantensoortkennis. Heeft zijn plantjes dan ook met zorg uitgekozen, al hebben sommige het niet gered maar daar komen weer bijzondere nieuwe varianten voor terug. Voor de gehele plantenlijst kunt u kijken op: http://www.moestuinforum.nl/blog/index_u-7359.html

Na een heerlijke lunch in het voedselbos van Robert, reizen we verder naar Sint-Truiden. Het voedselbos van Taco Blom, ook wel Samenland genoemd wat hij momenteel samen met zijn vrouw Sonja onderhoud.

Het perceel van Taco is 4,2 hectare groot. Taco is hier inmiddels al 8 jaar actief. Voordat Taco hier zijn voedselbos wilde zetten was het maïsakker. Hierdoor hebben ze eerste drie jaar luzerne ingezaaid om de bodem sterk te verbeteren. In de beginjaren kwamen de distels op het terrein erg hoog te staan maar die zijn nu vrij wel verdwenen, dat gaat allemaal vanzelf, zegt Taco. Taco meent dat eenjarige gewassen je slaaf maken van je eigen bedrijf. Voor de aanplant op het terrein is met boogvormen en greppels gewerkt in opbouwende lagen. Zo wordt er efficiënt omgegaan met de watertoevoer en zal erosie tegengaan, aangezien het terrein ook erg erosiegevoelig is. Door de hoge diversiteit aan planten komen er ook amper ziektes voor en hoeven er geen middelen gebruikt te worden.

Daarnaast werkt Taco met de gedachte dat iedere plant die opkomt een functie heeft. Zo helpt zuring fosfaat naar boven te brengen, en door de geschiedenis van het perceel heeft zuring een belangrijke werking voor het herstel van de bodem. Al is het nog niet altijd bekend wat de werking is van een plantje dat opkomt . Het doel van Taco en Sonja is om zonder grondbewerking te oogsten. Taco gaf veel uitleg en tips zoals:

Zet een composttoilet naast je kippen, dat houdt de vossen op afstand! Ook vertelt Taco dat de honingbes erg lekker en voor iedereen te kweken is.

Voordat we de bus instapten om weer richting huiswaarts te reizen, kregen we nog een lekker kopje koffie in het kasteel bij het terrein van Taco. Iedereen was aan het na praten. Taco gaf hier en daar nog wat handige tips mee. Eenmaal warm in de bus heeft iedereen nog verder nagepraat over deze bijzondere dag.

Tags:

Neem contact op