In gesprek over het Klimaatakkoord met Ed Nijpels

mei 24, 2018

In gesprek over het Klimaatakkoord met Ed Nijpels

Inwoners van Brabant kunnen rechtstreeks in gesprek gaan met de onderhandelaars van het Klimaatakkoord. Op vrijdagavond 1 juni is hierover een regiobijeenkomst met als belangrijkste gast hoofdonderhandelaar Ed Nijpels. Nijpels is door de regering aangesteld om nog voor de zomervakantie met voorstellen te komen hoe in Nederland 49 procent minder CO2 uit te stoten. Een teveel aan CO2 is de belangrijkste oorzaak voor de opwarming van de aarde.

De bijeenkomsten hebben aan de ene kant tot doel mensen te informeren over het hoe en waarom van het Klimaatakkoord. Aan de andere kant willen de onderhandelaars meer gevoel krijgen hoe mensen in het land erover denken, wat hun ideeën en zorgen zijn. “Dit is een van de manieren om draagvlak te bouwen voor de energietransitie. Veel van de veranderingen zullen lokaal en regionaal moeten worden uitgevoerd. Daar moet je burgers vroeg bij betrekken. Zonder draagvlak is energietransitie een doodgeboren kind”, aldus hoofdonderhandelaar Ed Nijpels.

De bijeenkomsten worden laagdrempelig en informeel. De hele tijd zal er interactie zijn tussen de bewoners in de zaal en de aanwezige onderhandelaars. Naast Ed Nijpels en mede- onderhandelaar Kees Vendrik is ook de Brabantse Gedeputeerde Anne-Marie Spierings aanwezig. Spierings maakt de vertaling van de Haagse onderhandelingen naar de directe omgeving in de regio.

Na de zomer is op hoofdlijnen bekend hoe Nederland 49 procent minder CO2 gaat uitstoten in 2030. Dan organiseert het Klimaatakkoord opnieuw bijeenkomsten en kan het gesprek met burgers nog concreter worden over de impact op hun regio en wat het akkoord voor hen betekent.

Meer informatie en aanmelden via de website van het Klimaatakkoord.