Groene Hart wint procedure tegen natuurbegraafplaats Huis ter Heide

november 29, 2016

Groene Hart wint procedure tegen natuurbegraafplaats Huis ter Heide

natuurbegraafplaats_asselTwee jaar terug kwam Natuurmonumenten met het plan voor een natuurbegraafplaats op Huis ter Heide bij De Moer (gemeente Loon op Zand). De BMF en natuur- en milieuvereniging Het Groene Hart Brabant probeerden het plan tevergeefs te keren, omdat het ongewenste schade toebracht aan bestaande natuur. Om die reden ging Het Groene Hart Brabant in beroep tegen het plan. Het Groene Hart en de BMF vinden dat natuurbegraven moet zorgen voor nieuwe natuurontwikkeling, en niet mag leiden tot aantasting van bestaande natuurgebieden. Ook de stichting Natuurbegraafplaats-waaromniet.nl ging in beroep.

Op 16 november jl. deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak in het beroep.

De Raad van State verklaarde het beroep op alle punten gegrond. Ook naar het oordeel van onze hoogste bestuursrechter kan het plan niet door de beugel omdat het bestaande bos- en natuurgebied onvoldoende beschermd wordt.

Helemaal onverwacht kwam de uitspraak niet. Tijdens de zitting bij de Raad van State had de gemeentewoordvoerder van Loon op Zand al schoorvoetend erkend dat ‘de gemeenteraad met de kennis van vandaag meer beperkingen zou hebben opgenomen in het natuurbegraafplaats-plan.’

De uitspraak is een fikse tegenvaller voor Natuurmonumenten, dat in eigen natuurgebieden tien tot vijftien natuurbegraafplaatsen wil aanleggen.

Meer lezen? Kijk hier.