Kabinet ontvangt stappenplan kringlooplandbouw

januari 16, 2020

Organisaties overhandigen kabinet stappenplan kringlooplandbouw


Door: Mayke Westerink

In alle vroegte verzamelden zo’n tweehonderd leden van meer dan zestig natuur- en boerenorganisaties op Hoeve Biesland in Delfgauw. Na het openingswoord en het aaien van de koeien vertrok de stoet naar het Binnenhof, waar het 10-puntenplan werd overhandigd aan minister Schouten.

De koeien lagen rustig in het stro, terwijl de verzameling mensen steeds groter werd. Op boerderij Hoeve Biesland begon de Kring-Loop met een kopje koffie of thee en een toespraak van de initiatiefnemers. Deze locatie is niet zomaar uitgekozen, minister Schouten (landbouw) presenteerde in 2018 hier haar visie op kringlooplandbouw. Op 14 januari stonden er hoopvolle boeren, organisaties en burgers uit heel Nederland om de visie van Schouten te ondersteunen, maar vooral om duidelijk te maken dat actie nu nodig is.

De Brabantse Milieufederatie liep deze dinsdagochtend ook de tien kilometer naar de Tweede Kamer. De wandeling eindigde op het Binnenhof, waar een kring werd gevormd en het stappenplan werd overhandigd. Schouten sprak haar waardering uit voor deze grote opkomst en wat de initiatiefnemers laten zien over de mogelijkheden voor verbinding tussen natuur en landbouw. “Ik heb heel veel behoefte aan alle inzichten en praktijkvoorbeelden om te zien hoe we die stap naar de toekomst kunnen zetten. Ik kan dat niet alleen. Ik kan alle inzichten goed gebruiken om te kijken hoe we de ideeën bij elkaar kunnen leggen en kunnen bedenken hoe we verder stappen kunnen zetten om de kringlooplandbouw en de verbinding tussen landbouw en natuur verder vorm kunnen geven.”

De BMF pleit voor een natuurinclusieve en grondgebonden kringlooplandbouw, waarbij landschap, biodiversiteit, klimaat, leefomgeving en dierenwelzijn worden omarmd. Om dit te bereiken is een veelomvattende en integrale aanpak nodig. De BMF zet zich daarom in voor gesloten kringloop van stoffen en biodiversiteit van planten en dieren. Alleen zo kunnen we een landbouwsysteem maken dat ecologisch en economisch houdbaar is op de lange termijn.

DOWNLOAD HET 10-PUNTENPLAN

 

Tags:

Neem contact op

Meer nieuws