Doe mee met het eerste Nederlandse Weekend van de Korte keten!

mei 9, 2023

Doe mee met het eerste Nederlandse Weekend van de Korte keten!

Het weekend van Hemelvaart, van donderdag 18 tot en met maandag 22 mei 2023, staat dit jaar in het teken van de korte (handels)keten en duurzaam eten! Tijdens dit weekend staan lokale aanbieders van duurzame producten centraal en zetten de Natuur en Milieufederaties hen in het zonnetje.  

In Vlaanderen houden ze al sinds 2018 jaarlijks in mei De Week van de Korte Keten. Dit jaar doet Nederland mee met het Lange Weekend van de Korte Keten! Hiervoor hebben verschillende websites en initiatieven de handen ineengeslagen. Op www.GoodFoodClub.nu vind je de leukste Brabantse adressen van lokale ondernemers en boeren die duurzaam eten aanbieden. 

Van grond tot mond

Een korte handelsketen is een keten waarbij maximaal één tussenhandelaar zit tussen boer en consument. Denk bijvoorbeeld aan een boerderijwinkel of een boerenmarkt. Door te kopen via zo’n korte keten steun je de boer. De boer verdient aan deze verkoop van zijn producten meer dan via bijvoorbeeld de supermarkt. Als je dan zorgt dat je bij een natuurinclusieve of biologische boer koopt, draag je dus bij aan een schonere en gezondere natuur in je eigen regio! 

Lokaal en duurzaam

Natuurinclusief betekent dat een boer samenwerkt met de natuur en zo beter zorgt voor bodem, water en natuur. Zo gebruiken zij vaak minder of geen landbouwgif, leggen ze bijvoorbeeld kikkerpoelen of heggen aan voor de biodiversiteit of vervuilen ze het water minder met mest.  

Biologisch gaat nog een stap verder, omdat bijvoorbeeld wettelijk is vastgelegd dat biologische boeren geen kunstmest en landbouwgif mogen gebruiken. Ook zijn ze extra voorzichtig met antibiotica, krijgen de dieren meer ruimte en mogen de dieren niet onthoornd worden en hun staarten niet afgeknipt worden. Biologische boeren hebben altijd een Bio-certificaat.  

Door bij deze lokale, duurzame boeren te winkelen weet je dus zeker dat je eten van een plek komt waar goed voor natuur, dier en milieu gezorgd wordt! Fijn toch? Door lokaal duurzaam te kopen, eet je vanzelf de wereld mooier en draag je bij aan de lokale economie. 

Activiteiten

Reden genoeg om mee te doen met het weekend van de korte keten, zowel voor producenten als consumenten. Op www.weekendvandekorteketen.nl vind je activiteiten en adressen van boerderijverkooppunten, voedselbossen en stalletjes bij jou in de buurt. Ook zijn er leuke fietstochten gemaakt langs duurzame aanbieders in Brabant.  

Dus stap in het weekend van 18 tot 22 mei (maar eigenlijk elk weekend) op de fiets en haal je eten bij de natuurinclusieve of biologische boer om de hoek! 

Weten welke activiteiten er bij jou in de buurt te doen zijn? Klik dan op onderstaande knop. 

Bekijk activiteiten

Vragen of tips?

Profiel Joep van Overbeek

Joep van Overbeek

Duurzame landbouw & Voedselproductie

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!