In beeld: Scharrelen in het Eibernest

oktober 5, 2015

In beeld: Scharrelen in het Eibernest

Het Eibernest is een “samentuin” of “ontmoetingstuin” waar ieder mens even kan scharrelen, spelen, of nieuwe ideeën kan opdoen. Er zijn verschillende dingen te doen in het Eibernest, zoals spelen in de tuin, picknicken, zwemmen in de vijver of met het vlot naar het eiland gaan. Daarnaast is terrein geschikt voor evenementen, verjaardagen, jubileums of ‘slaapfeestjes’. Je kunt er zelfs overnachten in een Yurt.

WolvarkensVanaf Deurne is het ongeveer 40 minuten fietsen naar het Eibernest. Bij aankomst werd ik hartelijk ontvangen door Marjan  Verhees van stichting “Het Eibernest”. Bij een kopje koffie vertelde Marjan over haar beweegredenen om activiteiten te organiseren vanuit deze stichting, wat haar toekomstplannen zijn en de obstakels die daarbij komen kijken. Marjan was altijd al bezig geweest met alternatieve vormen van landbouw, haar tuin en permacultuur. Permacultuur is een manier om de omgeving op een ecologisch duurzame en tegelijkertijd economisch rendabele wijze in te richten. Marjan vertelde dat ze een paar jaar geleden het boek Holzer`s Permacultuur van de Oostenrijkse Sepp Holzer had gelezen en daardoor geïnspireerd was geraakt om hier zelf mee aan de slag te gaan. Daarnaast had de familie Verhees vroeger een varkenshouderij. De varkens zijn inmiddels weg en de stallen gesloopt, waardoor ze ineens een lap grond in hun bezit hadden waar nog niks mee werd gedaan. Mede hierdoor en de interesses van Marjan besloot de familie het Eibernest op te richten. Van de 6 hectare land dat de familie bezit is 1,5 hectare in gebruik voor het Eibernest. Na dit verhaal gingen we naar buiten om het Eibernest daadwerkelijk te bekijken.

Wat als eerste erg opvalt zijn de 2 Hongaarse wolvarkens. Deze dieren kunnen langs de omheining van de tuin lopen. Soms worden ze ook vrijgelaten in de tuin. Hier worden ze dan “uitgelaten” en knorren rustig achter je aan. De varkens zijn heel tam dus je hoeft er niet bang voor te zijn en ook spelen ze leuk met de hond. Ze luisteren ook naar de instructies van Marjan; ze gingen zonder veel moeite terug achter hun omheining.Vlot Eibernest

Op deze foto zie je het vlot waarmee je naar het eiland kan gaan en erg populair is bij kinderen.

Meer info over het Eibernest? Bezoek dan de website: www.heteibernest.nl

 

Lex Bennenbroek
(Stagiair Brabantse Milieufederatie)