In beeld: natuurlijk boeren op de Janmiekeshoeve

mei 21, 2015

In beeld: natuurlijk boeren op de Janmiekeshoeve

JanmiekeshoeveJohn en Anqelique Heesakkers runnen in Mariahout een prachtig biologisch melkveebedrijf. In 2006 hebben ze het bedrijf overgenomen van de ouders van John. In 2011 is het bedrijf omgeschakeld naar biologisch. Dat past bij de boerderij, want op de Janmiekeshoeve boeren ze in de natuur en met de natuur. Door landschappelijke waarde te vergroten komen natuurlijke en maatschappelijke wensen hier samen.

Gemotiveerd door een project rondom biodiversiteit besloten zij hun bedrijf heel divers in te richten. Hier tref je niet alleen grasland aan en een stal met koeien. Weidevogels en bomen zijn hier geïntegreerd in het bedrijf. Oude cultuurlandschapselementen die oorspronkelijk bij een boerderij hoorden, zijn teruggebracht om de natuurlijke diversiteit de ruimtJanmiekeshoeve 3e te geven. Je vindt hier weelderige diversiteit.

De koeien zijn veelkleurig en veelvlekkig en staan naast een enorme weidevogelpoel van wel 5000 vierkante meter. De wei heeft een heuse oprijlaan (of opweilaan?) aangeplant met Lindes, een lust voor de bijen. Vanaf de picknicktafel tuur je de wei in met de weidevogelpoel.

De boerderij wordt ook druk bezocht door vogelliefhebbers. Zoals bijvoorbeeld vrijwilliger Jaap Wijdenes, vrijwilliger op de Janmiekeshoeve en weidevogelbeschermer. Vogelwerkgroep de Ortolaan van IVN Laarbeek heeft onlangs tijd doorgebracht op het bedrijf om te kijken en luisteren naar alle vogels voor de vogelsoorttelling. Het resultaat mag er zijn: 50 verschillende vogelsoorten! De leden van de werkgroep waren erg blij met de Bontbekplevier en het Witgatje.Janmiekeshoeve 2

Aan de andere kant van de weg is een wandelpad over het bedrijf. Je wordt geleid langs de monumentale veldschuur, de net aangeplante hoogstamboomgaard en dan verder naar achteren langs bloeiende akkerranden naar de mooiste landschapskamer van het bedrijf. Op een enorme houten bank kan je aan een vennetje het bosje inkijken dat grenst aan de wei. Hier ligt nog een oude sloot waar vroeger het vlas werd geweekt om de vezels te verkrijgen.

De Janmiekeshoeve is volop in ontwikkeling. Hun droom is om actieve verbindingen tot stand te brengen tussen het bedrijf en de wereld om hen heen door deze landschapselementen beschikbaar te stellen voor groepsactiviteiten. Ook werken zij samen met Sietske Klooster, ontwerper en initiatiefnemer van de Melksalon. Sietske zorgt ervoor dat je het landschap van de Janmiekeshoeve niet alleen kan zien, ruiken, voelen en beluisteren, maar ook kan proeven met eigen vormgegeven zuivelproducten.

Graag willen zij hun bedrijf meer openstellen voor geïnteresseerden. Daarvoor wordt op dit moment een ontvangstlocatie gereed gemaakt. Op vrijdag 5 juni organiseert de BMF een dag voor de vrouwelijke Statenleden, gemeenteraadsleden en waterschapsbestuurders, de zogenaamde Brabantse Prinsessendag. Wij brengen dan een bezoek aan de Janmiekeshoeve om hen te inspireren!

Wilt u ook een bezoek brengen aan de Janmiekeshoeve? Een picknick en wandeling op een mooie dag is een aanrader! Adres: De Hei 15, Mariahout

Voor het huren van de ontvangstlocatie, excursie en andere mogelijkheden, neem contact op met de Familie Heesakkers via janmiekeshoeve@agroweb.nl of kijk op hun Facebookpagina.

Meer info over de Melksalon? Bekijk de website.