In heel Brabant activiteiten voor Nacht van de Nacht

Nieuws | Thema: Natuur & Landschap

oktober 23, 2023

Een hoop activiteiten tijdens Nacht van de Nacht in Brabant

28 oktober 2023 – Zaterdag 28 oktober is het tijd voor de 19e editie van Nacht van de Nacht. Op de avond dat we de klok verzetten, worden door heel Brabant activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van een donkere nacht. 

Brabant is een van de meest verlichte provincies van Nederland. In de grotere steden kan je nauwelijks nog de sterren zien, en de Melkweg al helemaal niet meer. Al deze nachtelijke verlichting, ook wel lichtvervuiling genoemd, is verwarrend voor het bioritme van mensen, dieren en planten.

Femke Dingemans, directeur-bestuurder van de BMF: “Actie om de donkere nacht weer echt donker te maken is goed voor onszelf, de biodiversiteit en scheelt energie en geld. Daar vragen wij graag aandacht voor.”

Dat doen we, samen met de andere Natuur en Milieufederaties, jaarlijks tijdens de Nacht van de Nacht. Dingemans: “Tijdens de Nacht van de Nacht, roepen we lokale (natuur- en milieu) organisaties op een activiteit te organiseren op 28 oktober. Het is mooi om te zien dat ze dat ieder jaar door heel Brabant weer doen.”

We delen graag een overzicht van activiteiten in Brabant. Neem vooral ook een kijkje op de website van Nacht van de Nacht voor het meest actuele beeld en activiteiten in de rest van het land! Samen beleven we de Nacht van de Nacht.

Naar de activiteitenkaart

 

Activiteiten in West-Brabant

De nacht is geheimzinnig. Beleef de geheimzinnigheid van een donker Wolfslaar tijdens een weerwolvenavontuur. Ga onder begeleiding met de weerwolvenmeester van de Legendejagers op weerwolvensafari en beleef de nacht der nachten!

Het IVN Mark en Donge organiseert in samenwerking met Boerderij Wolfslaar en IVN Dintel en Marklanden een nachtwandeling over het landgoed en door de natuurtuin bij Wolfslaar. Samen met een gids wandel je langs een aantal posten waar experts je iets vertellen, laten zien of beleven over een onderwerp rond het thema ‘nacht’. Zet al je zintuigen open en laat je verrassen door de geluiden van de nacht, van de dieren die hier leven.

Minder zien betekent meer horen, proeven, ruiken en voelen. Niet alleen de ogen, maar ook het gehoor, de reukzin en de huid passen zich aan de donkere omgeving aan. De Welige Witte biedt een avondprogramma met een lezing over de natuur in het donker, een nachtwandeling, muziek en gastronomie.

Vaar mee naar poldergebied de Lepelaar! Daar staat de Zwarte schuur. Na ontvangst in de Zwarte Schuur volgt er een bezichtiging van het monumentale pand, gevolgd door een wandeling. De gidsen vertellen onder meer over de dieren die hier ’s nachts actief zijn. Ook is er aandacht voor de invloed van de mens op de duisternis.

Wandel samen met een gids in een groepje langs een aantal posten waar experts je iets vertellen, laten zien of beleven over een onderwerp rond het thema ‘nacht’. Zet al je zintuigen open en laat je verrassen door de geluiden van de nacht, van de dieren die hier leven!

Activiteiten in Midden-Brabant

Natuurgroep Gestel organiseert een boswandeling. Tijdens de wandeling wordt onder meer gezocht naar nachtvlinders en insecten. Via speciale detectie apparatuur kan er geluisterd worden naar het ‘klikken’ van vleermuizen in de omgeving. Bij helder weer kan met behulp van een sterrenkijker de sterrenhemel worden bestudeerd.

Neem deel aan een korte avondwandeling georganiseerd door IVN Rooi. De route volgt zoveel mogelijk de kronkels van de Dommel. Je ogen wennen snel aan het donker en dan ga je steeds méér zien. Spits ook zeker goed je oren, je weet maar nooit wat er allemaal nog rond kruipt of vliegt.

IVN s’-Hertogenbosch organiseert een wandeling door natuurgebied de Moerputten. Wandel mee en ga op zoek naar de schemering en de duisternis. Met wat geluk kun je de dieren in natuurgebied de Moerputten zien of horen!

Vaar mee met de fluisterboot vanaf De Kilsdonkse Molen over rivier de Aa. De gids zal een inleidend verhaal vertellen, waarna er alle aandacht is voor rust en stilte om de nacht op een bijzondere wijze te ervaren!

Door de JRL Sterrenkundeclub worden telescopen op het schoolplein achter de school opgezet. Let wel, als het bewolkt is, kan dit niet doorgaan! Het is die nacht ook volle maan en er is een gedeeltelijke maansverduistering. De sectie biologie gaat op pad om nachtdieren te spotten in de tuin achter de school.

IVN-Oisterwijk organiseert een wandeling om aandacht te vragen voor lichtvervuiling. Ervaren IVN-gidsen vertellen wat lichtvervuiling betekent. Ze schenken daarbij aandacht aan de sterrenhemel, en vertellen een streekverhaal. Ook worden delen van de wandeling in stilte gelopen, waarbij er een grote kans is dat de bosuil zich laat horen en vleermuizen zich laten zien.

Tijdens de Nacht van de Nacht wordt op Fort Giessen verrekijkers en telescopen neergezet. Hiermee wordt geprobeerd bekende sterrenbeelden, planeten en de gedeeltelijke maansverduistering te bekijken. Samen genieten van de pracht van de nacht!

Activiteiten in Oost-Brabant

Ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. IVN Son en Breugel wil je dit laten ervaren in het Vressels Bos bij de Vresselse Hut, tijdens een nachtwandeling. Ervaar hoe het is om zonder verlichting toch je weg te vinden. Zie hoeveel je toch nog kunt zien, vertrouw op je oren en luister hoe het bos klinkt in de nacht.

Ga mee op ontdekkingstocht in het donker! Dit kun je verwachten:
– Een historisch verhaal over de oude Peel
– Luisteren naar nachtdieren met een bat detector
– Live nacht muziek
– Koeienconcert in de stal
De wandeling wordt afgesloten met een kaasproeverij in de stal.

Ga mee op ontdekkingstocht in het donker! Dit kun je verwachten:
– Een spannend verhaal over de oude Peel (geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar)
– Luisteren naar nachtdieren met een bat detector
– Mooie klanken van muziek
– Koeienconcert in de stal
De wandeling wordt afgesloten met een kaasproeverij en een glaasje ranja/koffie/thee.

Tijdens de Nacht van de Nacht kun je een kijkje nemen bij Sterrenwacht Eindhoven! Ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De sterrenwacht is open van 20:00 tot 22:30 uur.

Start met een kop koffie, thee, warme chocomel of glühwein bij ‘In d’Ouwe Peel’ en sluit daarna aan voor een mooie wandeling door de Peel. Geniet van de rust, het donker en de stilte van de Peel in de nacht. Na afloop kun je genieten van een heerlijke kop soep en bij de kachel een lekker drankje nuttigen!

De gemeente Bladel organiseert in samenwerking met Staatsbosbeheer een avondwandeling door de bossen aan de zuidzijde van de A67 in Hapert. Geniet van een mooie wandeling en luister naar verhalen over het bosleven. Na afloop is er soep. De tocht is ook geschikt voor kinderen.

Gidsen van IVN Geldrop nemen je mee naar een bos waar je normaal niet mag komen na zonsondergang. Wandel mee en ontdek hoe mooi de nacht is! Misschien hoor je wel een bosuil en kun je naar sterren kijken bij een heldere hemel.

Ben jij benieuwd hoe je de natuur beleeft in het donker? Kom dan op zaterdagavond 28 oktober samen met je (groot)ouder(s) naar de Papenvoortse Heide. Je maakt een wandeling door het bos en onderweg kom je verschillende posten of stops tegen. Bijvoorbeeld een mooi verhaal, sterren kijken met uitleg en luisteren naar de geluiden in het bos die je alleen hoort als je echt stil bent.

IVN De Groene Overlaat organiseert in het kader van Nacht van de Nacht een wandeltocht in en rond de Gasselse bossen. De natuurgidsen van IVN nemen jullie graag mee in de donkere bossen en naar de dijk langs de vlakbij gelegen Maas. Tijdens de wandeling ervaar je lichthinder, maar geniet je ook van het licht in de Maas en met geluk een mooie sterrenhemel. Wellicht horen of zie je nachtdieren: de gidsen zullen zeker vertellen over het leven van deze dieren zoals de bosuil, nachtvlinders en de das.

Een nachtwandeling door natuurgebied de Hemelrijkse Waard aan de Maas bij Oss. Schemer- en nachtdieren worden actief. Vreemde geluiden. Zijn er sterren te zien? Een spannende en leerzame tocht. Geen zaklampen meebrengen!

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
 • Nieuws
  26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
 • Nieuws
  25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!