Kabinet laat kolencentrales op volle toeren draaien, Natuur en Milieufederaties teleurgesteld

Nieuws | Thema: Duurzame energie

juni 22, 2022

Kabinet laat kolencentrales op volle toeren draaien, Natuur en Milieufederaties teleurgesteld

De Natuur en Milieufederaties zijn teleurgesteld in het kabinetsbesluit om de kolencentrales harder aan te zetten. Het kabinet heeft deze week het eerste niveau van de gascrisis aangekondigd vanwege de oorlog in Oekraïne.

Tot en met 2024 mogen drie kolencentrales weer op volle sterkte draaien om gas te besparen. Jetten wil extra klimaatcompensatiemaatregelen nemen om de C02-uitstoot van die centrales te compenseren, schrijft het AD. Volgens minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) is “het risico van niets doen te groot”.

Meer regie op energiebesparing

“Naast een gascrisis is er ook sprake van een klimaatcrisis en een biodiversiteitscrisis. Helaas is de urgentie om daar versneld iets aan te doen een stuk lager”, zo laten De Natuur en Milieufederaties weten. Ze benadrukken dat er meer actie nodig is, willen we de aarde niet laten opwarmen tot meer dan 1,5 graden.

“Met energiebesparing gaat het veel te langzaam. De overheid moet hier meer regie nemen. Pak grote energieverbruikers aan en help huishoudens minder energie te gebruiken. Ook moeten er versneld duurzame energiebronnen bijkomen. Zodat we in de toekomst niet wéér hoeven te grijpen naar ongewenste noodmaatregelen, zoals het harder laten draaien van kolencentrales.”

Kies voor duurzame bronnen

De minister heeft gezegd dat er nu versneld werk gemaakt gaat worden van extra klimaatmaatregelen. Laat dat het geluk bij dit fossiele ongeluk zijn. De Natuur en Milieufederaties staan in ieder geval klaar om in de provincies een bijdrage te leveren aan deze versnelling.

De Natuur en Milieufederaties deden eerder al samen met Natuur & Milieu, Greenpeace, en Milieudefensie een oproep aan het kabinet om te kiezen voor duurzame bronnen en energiebesparing.  Neem geen fossiele afslag maar zet vol in op het versnellen van de energietransitie en besparen.

 

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
 • Nieuws
  26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
 • Nieuws
  25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!