Landelijk protest luchtvaartgroei

juni 11, 2018

Landelijk protest luchtvaartgroei

Op zaterdag 23 juni om 13.00 uur slaan bewonersgroepen en milieuorganisaties de handen ineen om een stop op de luchtvaartgroei te eisen. Deze partijen, waaronder Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, roepen samen de overheid op om de luchtvaartsector aan banden te leggen en te investeren in alternatieven. Op de actiedag gaan betrokkenen in zes steden (Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Zwolle, Maastricht, Eelde) rondom de luchthavens tegelijk de straat op om te laten zien dat de groeiende luchtvaart een nationaal probleem is.

Bezorgde Nederlanders
We kunnen niet langer onze ogen en oren sluiten voor de eindeloze groei van de luchtvaart. Steeds meer Nederlanders maken zich terecht zorgen om het veranderende klimaat, de toenemende overlast en de bizarre uitzonderingspositie van de luchtvaart. Het ouderwetse overheidsbeleid leidt tot steeds meer vluchten, grotere vliegvelden en onmogelijk lage ticketprijzen. Maar groei van de luchtvaart gaat niet samen met een groene, veilige toekomst. We willen betaalbaar en snel op duurzame, klimaatvriendelijke manier kunnen reizen.

Investeer in alternatieven
De groei van de luchtvaart moet stoppen. Ten opzichte van het klimaat en de omwonenden kunnen we niet langer stil zijn en toestaan dat Schiphol als een rupsje-nooit-genoeg maar blijft groeien. Daarom roepen bewonersgroepen en milieuorganisaties de overheid op in te grijpen en te investeren in alternatieven. Stop de oneerlijke concurrentiepositie van de luchtvaart ten opzichte van de trein en bus. Hef belasting op vliegtickets en kerosine.

Actiedag 23 juni
Door het hele land wordt op een creatieve manier een rood signaal afgegeven dat vanuit het vliegtuig te zien is. Wilt u ook uw stem laten horen en meedoen dan kunt u zich aanmelden via www.stopluchtvaartgroei.nl. Hier vindt u ook informatie over de invulling van de middag.

De actie in Eindhoven vindt plaats om 13.00 uur op het Catharinaplein. Het actiemoment zal het karakter hebben van een demonstratieve fotosessie. De bedoeling is dat er een groot aantal mensen op het bordes van de Catharinakerk staat, met tussen hen in een heel groot spandoek waarop een rood sein gegeven wordt aan Eindhoven Airport. Daarvan wordt vanaf de trans van de Catharinakerk (25 meter hoog) een foto gemaakt, die een rol gaat spelen in de regionale en landelijke publiciteit. Om de foto mooier te maken, vraagt BVM2 u om van boven iets roods aan te doen (rood petje, rood overhemd, enzovoort). De demonstratieve fotosessie duurt niet heel lang. Daarna kan men naar eigen inzicht de middag verder vormgeven.

Deze actiedag is een initiatief van Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Greenpeace en het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL).

De feiten over vliegen leest u op de website eerlijkovervliegen.nl.