Li An Phoa op bezoek in Maashees

juli 5, 2018

Li An Phoa op bezoek in Maashees

Li An Phoa maakte een wandeling langs de Maas vanaf de bron in Langres (Frankrijk) via België naar Nederland, tot aan de monding bij de Noordzee. Hierbij vroeg ze aandacht voor de kwaliteit van het rivierwater middels haar actie Drinkable Rivers. Een paar generaties geleden was het water uit de meeste rivieren nog drinkbaar voor de mens. Nu echter in bijna geen één meer. Drinkbaar water uit een rivier is een goede indicator voor een gezonde omgeving, voor een gezond leven.

Kinderen op zoek naar waterleven
Li An Phoa wilde ook kinderen betrekken bij haar initiatief door ze waterkwaliteit te laten monitoren in een burgerwetenschappelijk onderzoek. Op de zomerse dinsdag van 3 juli, in de laatste schoolweek voor de zomervakantie, mochten kinderen van basisschool St. Antonius in Maashees aan de slag.
De 20 kinderen van groep 7/8 zitten dan vol verwachting in de klas wachtend op de dingen die komen gaan. Drie vrijwilligers van IVN De Maasvallei (Ger, Walter en Theo) nemen de kinderen en hun meester Chiel mee naar de Campagnebeek in Maashees. Deze beek mondt direct uit in de Maas.
De kinderen gaan onderzoeken of er nog “leven” in deze beek en de Maas zit. Gewapend met schepnetten, bakken, emmers, loepjes en opzoekkaarten gaan ze op pad. Vanessa Mommers, medewerkster Ruimte en Water bij de Brabantse Milieufederatie, heeft voor al deze spullen gezorgd: ze heeft de Provincie Noord-Brabant bereid gevonden dit te bekostigen.

Er wordt in het water getuurd, met emmers en netjes geschept. De opbrengst is minimaal. Een verdwaald waterslakje wordt in een van de bakken gezet. Het enthousiasme daalt enigszins totdat een van de kinderen roept: “een visje in m’n netje!”. Iedereen is weer op scherp en er wordt volop geschept. De “oogst” groeit met de minuut. Veel kleine visjes, slakjes, torretjes, salamanders, bloedzuigers, larven van muggen en geel gerande waterkevers, schrijvertjes en bootsmannetjes vinden hun tijdelijk onderkomen in een van de bakken.

Bezoek van Li An Phoa
Onder tussen is Li An Phoa gearriveerd op de locatie. De kinderen kunnen zich nog maar moeizaam losweken van het scheppen met de emmers en netjes. Uiteindelijk heeft iedereen een plekje in de schaduw gevonden en kan Li An met haar verhaal beginnen. Li An, een rasverteller, neemt de kinderen mee in haar wandeltocht langs de Maas. Ze vraagt daarna de kinderen haar te helpen bij het onderzoeken van het water in Maas. Samen komen ze tot de conclusie dat de temperatuur van het water 24 graden is, dat er niet erg veel zuurstof in het water zit en de pH-waarde ergens tussen de 7 en 8 zit. Verder nemen ze nog wat monsters van het water die opgestuurd worden naar de universiteit van Wageningen voor nader onderzoek.

De middag is te kort, want er is nog veel te vragen en te doen. Maar de tijd dwingt om terug te gaan naar school. De kinderen nemen afscheid van Li An en de andere mensen die geholpen hebben. Een mooie middag waarop, ondanks dat het schooljaar al bijna voorbij is, de kinderen heel veel geleerd hebben.

Bewerkt verslag van: Theo van Lankveld (Slabox Boxmeer, IVN De Maasvallei).