Loket Energie & Natuur helpt je op weg

Nieuws | Thema: Servicepunt Energie

januari 16, 2023

Loket Energie & Natuur helpt je op weg

Het Loket Energie & Natuur van de Natuur en Milieufederaties is dé kennisplek en ideeënmotor voor biodiversiteit in zonne- en windparken op land. Lokale overheden, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties kunnen vanaf nu bij het Loket terecht voor kennis, ervaring en ideeën over de natuurinclusieve energietransitie.

BEZOEK HET LOKET

Duurzame samenleving

Hoe kan het toch dat de energietransitie en natuurbelangen zo vaak met elkaar overhoop liggen, terwijl ze allebei onmisbaar zijn om tot een duurzame samenleving te komen? En nu er zoveel gesproken wordt over een ‘natuurinclusieve energietransitie’, waarom komt er dan in de praktijk nog zo weinig van terecht? Het zijn vragen die de Natuur en Milieufederaties dagelijks bezighouden.

Naast het klimaat verkeert óók de biodiversiteit in een crisis. Daarom werken we sinds een aantal jaren in alle provincies aan een cultuuromslag waarmee we twee vliegen in één klap slaan: wind- en zonneparken die juist bijdragen aan herstel van de natuur. Het kan, het is nodig en we zien dat de interesse in dit thema rap toeneemt. Maar we zien ook dat allerlei kansen niet benut worden, omdat bij veel partijen de kennis nog ontoereikend is.

Het is hoog tijd voor een doorbraak.

Hulpvragen en onderzoek

Tot eind 2023 behandelen we met het Loket Energie & Natuur hulpvragen van lokale overheden, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties. Ook doen we de komende tijd onderzoek naar een aantal actuele vraagstukken, waarmee we handen en voeten kunnen geven aan het natuurinclusieve gedachtegoed. Welke financieringsvormen zijn bijvoorbeeld denkbaar en hoe kunnen we bestaande zonneparken groener maken? Een mooie onderzoeksagenda, waarmee we het gesprek aangaan met kennisdragers en sleutelpartijen.

Tot slot richten we het Loket in als kennisplek, waar men terecht kan voor goede voorbeelden en handige informatiebronnen. Nederland kent al diverse (deels) natuurinclusieve projecten en kansrijke concepten, daar kunnen we ons voordeel mee doen. De voorbeelden zijn te vinden in de etalage van het loket.

Hiervoor kun je terecht bij het Loket

Ben je benieuwd naar wat je vanuit jouw rol kunt bijdragen? Op zoek naar de laatste inzichten of naar handelingsperspectief? Loop je tegen een uitdaging aan? Of wil je graag meedenken over nieuwe samenwerkingsverbanden of input leveren voor onze onderzoeksagenda?

Neem dan snel een kijkje op Loket Energie & Natuur.

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!