Megastallen bedreigen beekdal Merkske

augustus 17, 2016

Megastallen bedreigen beekdal Merkske

IMG_0645In de Belgische gemeente Hoogstraten is een (milieu)vergunning aangevraagd voor een groot stallencomplex (83.600 mestkippen en 496 varkens) in Hal, pal tegen de Nederlandse grens in het dal van het Merkske. Te vrezen valt dat de Vlaamse overheden die willen verlenen. Zeker nu namens de provincie Noord-Brabant in eerste instantie al is ingestemd met die vergunning.

De Brabantse Milieufederatie en natuurorganisaties in Vlaanderen hebben inmiddels bezwaar gemaakt tegen het verlenen van deze vergunning. Of dit alles iets oplevert, moeten we afwachten. Maar er is hoop. De lokale milieugroep Natuurpunt Markvallei heeft onlangs via een spoedprocedure afgedwongen dat de graafwerkzaamheden voor een ander stallencomplex in de directe omgeving worden stilgelegd.

Ook Staatsbosbeheer en waterschap Brabantse Delta blijken kanttekeningen te hebben bij deze ontwikkelingen. En het lijkt erop dat de provincie Noord-Brabant alsnog een (herzien) negatief advies gaat uitbrengen aan de Belgische autoriteiten, omdat de uitbreiding in strijd is met de provinciale Verordening ruimte.

De natuur in het beekdal van het Merkske is ongekend. In 2015 brachten vrijwilligers uit België en Nederland op één dag 1500 soorten aan het licht, en gedurende het hele jaar zelfs 3389 soorten. Op papier erkennen en waarderen de overheden aan weerszijden van de landgrens de geweldige waarden in dit gebied. Zo verscheen in juni 2016 nog een zeer uitgebreid rapport met een voorwoord van de Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout, waarin hij pleit voor behoud en verdere ontwikkeling van de karakteristieke biodiversiteit aan weerszijden van de landsgrens.