Natuur- en milieuorganisaties bezorgd over actieve handel in stikstofruimte

Nieuws | Thema: Natuur & Landschap

april 9, 2021

Natuur- en milieuorganisaties bezorgd over actieve handel in stikstofruimte

Foto van Kris Roderburg, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnummer 523.395

De Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap en Natuurmonumenten zijn bezorgd over de actieve handel in stikstofruimte door de Provincie Noord-Brabant. Vanuit het oogpunt van de natuur is het zeer ongewenst en bovendien in strijd met de Europese beschermingsregels voor de natuur, schrijven de organisaties in een brief.

De natuur- en milieuorganisaties spreken hun zorg uit over het feit dat het College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant onlangs resterende stikstofruimte van een door de provincie aangekochte veehouderij in Lage Mierde op de markt heeft gebracht. Ook speelde er deze week en soortgelijke kwestie in Babyloniënbroek. In plaats van stikstofruimte ten goede te laten komen aan de zwaar overbelaste natuur, wordt die ruimte te koop aangeboden voor andere ontwikkelingen.

In strijd met beschermingsregels

Een slechte zaak, vindt BMF-directeur Femke Dingemans: “Dit is misschien mogelijk naar de letter van de regeling voor extern salderen, maar vanuit het oogpunt van de natuur is het zeer ongewenst en bovendien in strijd met de Europese beschermingsregels voor de natuur (Habitatrichtlijn).”

Zolang er geen zicht is op het bereiken van de noodzakelijke stikstofreductie voor de natuur, is er überhaupt geen sprake van ‘resterende’ stikstofruimte die weer ingezet mag worden ten koste van die natuur, aldus Dingemans.

De Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap en Natuurmonumenten vragen het College om de verkoopprocedure voor resterende stikstof stop te zetten en deze in te zetten voor de stikstofreductie-opgave.

DOWNLOAD BRIEF

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
 • Nieuws
  26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
 • Nieuws
  25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!