Nederlandse gemeenten strijden om titel ‘Solar City 2015’

april 15, 2015

Nederlandse gemeenten strijden om titel ‘Solar City 2015’

Nederlandse gemeenten of steden die volop zonne-energiesystemen toepassen en het gebruik van zonne-energie stimuleren, maken in 2015 kans op verkiezing tot Solar City van het jaar. Deze wedstrijd wordt georganiseerd in het kader van de promotiecampagne Solar Days. Een vakjury nomineert in mei drie gemeenten of steden, waarna tijdens de Solar Days campagneweek in juni de winnaar bekend wordt gemaakt.

Solar Days is de jaarlijkse promotiecampagne voor zonne-energie. Behalve dat zonne-energie bijdraagt aan het aandeel duurzame energie in Nederland, is het ook financieel aantrekkelijk voor particulieren en bedrijven. Afgelopen kalenderjaar gingen Nijmegen en Amsterdam met de titel ‘Solar City 2014’ aan de haal. De steden wonnen de prijs vanwege grote en kleine zonne-energieprojecten die zij in de afgelopen jaren realiseerde, maar ook de activistische aanpak van het steunen van de toepassing van zonne-energie door haar inwoners.

Dit jaar worden er verschillende evenementen en acties georganiseerd tussen 1 en 7 juni. De thema’s van de campagne van 2015 zijn onder andere de oplevering van je zonnepanelen (PV) systeem, aandachtspunten bij de aankoop van een zonneboiler of PV systeem, stimulering van de gemeente bij de toepassing van zonne-energie en de mogelijkheden om zonne-energie esthetisch aantrekkelijk toe te passen op een gebouw. Tijdens dit nationale zonne-energie evenement kunnen beleidsmakers uit gemeenten en provincies, projectontwikkelaars en architecten zich laten bijpraten door experts over deze thema’s.

Ook dit jaar vindt er de grote Tel de Zon actie plaats. Eigenaren van zonnestroominstallaties worden gevraagd om één week bij te houden wat de opbrengst van hun systeem is en om tevens hun ervaringen met het gebruik van het PV systeem te delen. Op deze manier willen de organisatoren positieve aandacht vragen voor zonne-energie, om zo meer mensen te enthousiasmeren om een bijdrage te leveren aan het opwekken van duurzame energie.

Tags: