#nietzondernatuur: Groene actie in Den Haag door 90 organisaties

Nieuws | Thema: Natuur & Landschap

december 7, 2022

#nietzondernatuur: Groene actie in Den Haag door 90 organisaties

Vertegenwoordigers van de 90 organisaties achter #nietzondernatuur, waaronder Annie van de Pas van de Natuur en Milieufederaties, delen planten uit aan Ministers Van der Wal en Adema.

Ministers Van der Wal (Natuur en Stikstof) en Adema (Landbouw) en Kamerleden namen dinsdagmiddag een levensgrote Prinsjesdagkoffer met planten in ontvangst. Met deze actie roepen 90 organisaties het kabinet op door te pakken met de uitvoering van het coalitieakkoord, met oog voor natuur.

Namens miljoenen Nederlanders vragen de 90 betrokken organisaties – uit alle hoeken van de maatschappij, zoals natuurorganisaties, wetenschappers, verkeersorganisaties, banken, kerken, bouwbedrijven en boeren – het kabinet om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw.

Deze boodschap werd vlak voor de start van de begrotingsbehandeling van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op een ludieke manier overgebracht.

Niet zonder natuur

De vergroeningsactie is onderdeel van de actie ‘Niet zonder natuur’ waarin het belang van schoon water, een gezonde bodem, schone lucht en een gezonde leefomgeving wordt benadrukt.

De organisaties vragen het kabinet aan de slag te gaan met de uitvoering van het coalitieakkoord. Oftewel; ‘Doorgaan zoals geplant!’ Uit recent onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat bijna alle Nederlanders vinden dat het beschermen van onze natuur meer prioriteit zou moeten krijgen van de overheid.

Vergroeningsactie

Ministers Van der Wal en Adema benadrukten het belang van deze actie. “Dit is mij als natuurminister uit het hart gegrepen. Dit is hard nodig, natuur lijkt soms iets wat wij er even bij doen maar verdient echt een stem. Of het nou gaat om de basiskwaliteit natuur of een natuurinclusieve gebouwde omgeving, er moet nog heel veel gebeuren”, aldus minister Van der Wal.

“De agrarische sector en natuur kunnen niet zonder elkaar. We moeten komen tot iets wat toekomstbestendig is”, zegt minister Adema.

Natuur onder grote druk

De natuur in Nederland staat onder grote druk en investeren in natuur kan niet wachten. Nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als hier. Nederland bungelt onderaan de lijst Europese landen als het gaat om oppervlakte beschermde natuur en waterkwaliteit.

Planten- en diersoorten verdwijnen en dat is slecht nieuws voor ons allemaal. Want de natuur is als een kaartenhuis; als soorten uitsterven, stort het geheel in elkaar. In de natuur is alles van elkaar afhankelijk. Wij kunnen niet zonder natuur, de politiek moet doorpakken zoals geplant.

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
 • Nieuws
  26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
 • Nieuws
  25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!