Nieuwe idylles voor vlinders, bijen en mensen

november 1, 2018

Nieuwe idylles voor vlinders, bijen en mensen

Oktober was een goede maand om te zaaien. Op verschillende plekken in Nederland heeft De Vlinderstichting daarom weer idylles ingezaaid; met bloemenzaad speciaal voor bijen en vlinders. In ’s Gravenmoer (Noord-Brabant), Zoetermeer, Zoeterwoude en Roelofarendsveen (Zuid-Holland) gingen schoolkinderen, wethouders en vrijwilligers vol enthousiasme aan de slag. Emmers vol bloemenzaden voor vlinders en bijen werden uitgestrooid. Het bloemenzaad is inheems en speciaal samengesteld per locatie.

Bloemrijke plekken
Vlinders en bijen hebben bloemen nodig. Om nectar en stuifmeel te kunnen vinden en daarmee te overleven. Helaas hebben vlinders en bijen het moeilijk omdat er nog zo weinig bloemrijke plekken zijn. Dankzij Idylle komt hier verandering in. Een idylle is inheems bloemrijk grasland voor vlinders, bijen en mensen. Inmiddels zijn er al op ruim 60 plaatsen idylles aangelegd. Grote bloemrijke plekken in de stad, het buitengebied of langs sloten of wegen. Heerlijke plekken om te wandelen en te genieten.

Idylles in Noord-Brabant aanmelden
Het project Idylle is afgelopen. Maar in Zuid-Holland en Noord-Brabant wordt het voorgezet met steun van de provincies. Wellicht hebt u of kent u een geschikte locatie? Voor idylles zijn de volgende (flexibele) voorwaarden van toepassing:

  • De eigenaar van de grond wil actief meewerken en is op de hoogte van de aanvraag.
  • De locatie voor een idylle is ongeveer 0,5 tot 2 ha (in stedelijk gebied vaak wat kleiner).
  • De locatie is vrij toegankelijk, zodat mensen er van kunnen genieten.
  • Het streven is om duurzaam in te zaaien, dus de locatie moet minimaal 5 jaar beschikbaar zijn.
  • Er zijn mensen/organisaties uit de omgeving betrokken bij het ontwerp, voorlichting, onderhoud en/of monitoring.

Weet u een goede locatie in Noord-Brabant die voldoet aan de voorwaarden? Meld hem dan hier aan om mogelijk als idylle in aanmerking te komen.

Zelf een idylle aanleggen
Wilt u zelf al aan de slag om een bloemenweide aanleggen? Bekijk de tips om zelf een idylle aan te leggen.