Nieuwe podcast ‘PARTICIBETER’ over de energietransitie

Nieuws | Thema: Duurzame energie

november 17, 2022

Nieuwe podcast ‘PARTICIBETER’ over de energietransitie

Het wordt steeds duidelijker: een samenwerking tussen gemeente en bewoners is essentieel in de energietransitie. Maar hoe breng je die samenwerking tot stand en hoe koppel je de energietransitie aan andere maatschappelijke uitdagingen? We delen al veel antwoorden via het project ‘De Wij in Aardgasvrij’, maar vanaf nu ook met de podcastreeks: PARTICIBETER. Luister en laat je inspireren met leerzame voorbeelden, scherpe discussies en veel tips!

PODCAST BELUISTEREN

Inspireren, activeren en soms de vinger op de zere plek leggen. In PARTICIBETER, de nieuwe podcast over participatie, onderzoeken radiomaker Bas Westerweel en aanjager van de energietransitie Maya van der Steenhoven hoe participatie in Nederland beter kan. Samen met ervaringsdeskundigen en experts gaan zij op zoek naar aansprekende voorbeelden van participatie in de energietransitie. Heilige huisjes en business as usual worden op de snijtafel gelegd en vernieuwende oplossingen krijgen een podium.

PARTICIBETER is een podcast vol aansprekende voorbeelden, scherpe discussies en praktische tips. Gemaakt voor iedereen die serieus met participatie aan de slag wil of er al mee bezig is. Voor raadsleden, wethouders, ambtenaren en natuurlijk inwoners. Luister nu de eerste twee afleveringen gratis op www.particibeter.nl of via je favoriete podcast-app.

Spotify | Apple Podcasts | Google Podcasts

AFLEVERING 1 – De rol van raadsleden

Wat heeft een raadslid te zoeken bij een participatietraject? Meer dan je denkt. Als raadslid bepaal je namelijk volgens welke spelregels een participatietraject in de gemeente verloopt. Wij zeggen: pak die rol! Hoe je dat doet? Daar gaan we het in deze eerste aflevering over hebben. Natuurlijk doen we dit aan de hand van sprekende voorbeelden uit de praktijk. Zo gaan we op bezoek bij een gaaf verduurzamingsproject in Rouwveen. Vertelt Maya over haar ervaringen als burgerraadslid in Leiderdorp. En gaan we in gesprek met raadsleden Janice Meerenburgh (gemeente Losser) en Mirthe Biemans (gemeente Utrecht) die in hun gemeente zich met participatie bezighouden.

AFLEVERING 2 – Hoe begin je met participatie?

Iedereen weet, een goed begin is het halve werk. Maar hoe begin je met participatie? En misschien nog wel belangrijker, wie zet de eerste stap? Is dat de gemeente, zijn dat de inwoners, of is het iets dat je samendoet? In deze tweede aflevering van PARTICIBETER kijken we wat je kan doen (en vóóral niet moet doen) om een vliegende start te maken. Hiervoor gaan we langs in Wageningen bij Wanka Lelieveld die als inwoner zijn wijk en zijn gemeente succesvol op sleeptouw nam in een participatietraject. En gaan we in gesprek met experts Annie van de Pas (netwerkdirecteur Natuur en Milieufederaties) en Boukje Keijzer (Directeur 7Zebra’s) over praktische tips en leerzame voorbeelden.

De Wij in Aardgasvrij

Met het project De Wij in Aardgasvrij werken we aan het verstevigen van de positie van bewoners in de warmtetransitie. Dit doen we door geleerde lessen in Nederland op te halen, deze te bundelen en te delen met bewoners. Dat doen we met samenwerkingspartners door activiteiten door het land te ontwikkelen. Zo inspireren we en zetten we aan tot actie.

BEKIJK PROJECT

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  16 juli 2024 Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen
 • Nieuws
  15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
 • Nieuws
  08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
 • Nieuws
  04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
 • Nieuws
  01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen

Meer nieuws

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!