Ode aan onze supporters deel 3/4

augustus 6, 2015

Ode aan onze supporters deel 3/4

Ellen Toben fotoDeze keer een ode aan Ellen Toben die sinds enkele maanden supporter is van de BMF. Ze had tot voor kort een radioprogramma bij de lokale omroep van Best over natuur en milieu. Via de nieuwsbrief van de BMF, maar ook telefonisch, kreeg ze veel informatie om te gebruiken in haar radioprogramma. Een ander interessant weetje over Ellen is dat ze voor haar 70ste verjaardag een boompje vroeg. Dit boompje heeft ze met toestemming van het Brabants Landschap in een van hun weiden geplaatst. Voor Ellen staat dit symbool van aarden in Brabant. Hieronder lees je de vragen die wij aan Ellen stelden.

Wie ben je?
Ik ben Ellen Toben, geboren in Bussum, Het Gooi. Ik herinner me dat we met de fiets naar de hei gingen , op zo’n 10 minuten van ons huis. Vaak gingen we na het avondeten naar het Spanderswoud waar mijn broer en ik het sprookje van Hans en Grietje naspeelden, verstoppertje speelden, of boompje verwisselen. Op weg naar mijn middelbare school en de kweekschool in Hilversum fietste ik over een prachtige slingerende weg met statige bomen. Toen ik in 1974 naar Brabant kwam, trouwde en in Best ging wonen, deed het landschap me erg aan Bussum denken.

Toen onze dochter klein was , gingen we na het avondeten kijken hoe een boer in een weitje zijn koeien ging melken en dat op 5 minuten van ons huis. Maar zowel Bussum als Best zijn flink gegroeid en veel natuur dichtbij is verloren gegaan. De wei van de boer is nu een vinexwijk.

Mijn favoriete landschap is de zee en de duinen. Ik hou van de ruimte , de wolkenluchten, en de geuren. Daarom ben ik de eerste 10 jaar van mijn werkzame leven in plaatsen dichtbij de zee gaan wonen en werken. Ik moest de natuur om mij heen opnieuw ontdekken en leren waarderen. Gelukkig heeft Best wel wat water in z’n vennen en een kanaal waar ik graag langs fiets.

Ik heb lang in het onderwijs gewerkt, eerst in het basisonderwijs en later als freelance docente Engels en Nederlands aan volwassenen.

Waar komt jouw liefde voor natuur en milieu vandaan?
Als ik in een oud fotoalbum kijk, zie ik talloze foto’s waarop ik op een plekje in de natuur sta. De hei en het bos lagen zo dicht bij ons huis dat die natuur vanzelfsprekend was .We hadden ook een fijne tuin waarin we hutten bouwden, wilde bloemen plukten en dergelijke. In de vijver zaten kikkers en salamanders. Op woensdagmiddag ging ik met klasgenootjes naar de hei om te spelen, te picknicken of te fietsen. De naoorlogse periode kenmerkte zich door schaarste en de natuur was gratis en dichtbij.

Hoe zet je je nu in ten behoeve van de natuur en het milieu?
Ik ben lid van een aantal landelijke natuur en milieuorganisaties zoals het Brabants Landschap en het IVN. Ik teken vaak petities en coördineer bij het IVN in Best de wandelingen op aanvraag. Daarnaast ben ik lid van Best Duurzaam en gebruik ik hun tips, we hebben al jaren groen gas en elektriciteit. Ook hebben we al jaren een volkstuin zodat makkelijk aan onbespoten groenten en fruit kunnen komen.

Waarom ben je supporter geworden van de BMF?
Ik vind het heel zinvol wat ze doen, lees graag de nieuwsbrief en ik vind dat ik beter kan volgen wat er voor ontwikkelingen zijn in Brabant. Kritisch kijken, niet zo maar alles voor zoete koek aannemen, past bij mij. Ik hou van luizen in de pels en de BMF is volgens mij een van die luizen.


Wil jij nu na het lezen ook (gratis) supporter worden van de BMF? Kijk dan hier voor meer informatie.