Oeverlopers: Samen op onderzoek voor schone beken

Nieuws | Thema: Water & Klimaat

september 13, 2021

Oeverlopers: Samen op onderzoek voor schone beken

Foto: Ravon

Heb je zin om, gewapend met een schepnet en werphark, de sloot te onderzoeken? Ga dan op vrijdag 24 september mee op vissen- en plantenexcursie tijdens het startevenement van het project ‘Oeverlopers’.

Oeverlopers is een project waarbij vrijwilligers, de zogenaamde ‘Oeverlopers’, de komende jaren drie beken in Noord-Brabant onderzoeken. Hoe ontwikkelen de planten en dieren zich op deze plekken? Wat zegt dat over hoe schoon de beken zijn? En moet er worden ingegrepen? Het zijn zomaar wat vragen waar we antwoord op gaan krijgen.

Iedereen met interesse in het waterleven kan zich aansluiten. Wij helpen je bij het onderzoeken, zo geven we cursussen en tips, maar je eigen kennis en ervaringen zijn ook welkom. Dit alles met maar één doel: schone beken, want mensen, dieren en planten floreren in en rondom gezond water!

Doe mee op 24 september

Op vrijdag 24 september geven ecologen van FLORON en RAVON, in samenwerking met Waterschap Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel en IVN Brabant een introductie in onderzoek naar waterplanten en vissen in drie verschillende beekdalen. Bij de Dommel in Eindhoven kan ook chemische waterkwaliteit gemeten worden met onze collega’s van de Waterblitz!

 • De Kasteelmeander van de Aa bij Middelrode (10:00-12:00)
 • De Oude Leij bij Tilburg (12:00-14:00)
 • De Dommel bij Eindhoven (14:00-16:00)

Lijkt het je leuk om deel te nemen aan deze onderzoeken? Meld je aan door een mail te sturen naar info@floron.nl. De verzamellocatie volgt per mail. Kijk voor meer informatie op www.oeverlopers.eu.

Over Oeverlopers

Oeverlopers is een initiatief van Impuls Groene Vrijwilligers Noord-Brabant, bestaande uit Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, FLORON, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, RAVON en Staatsbosbeheer. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap De Dommel.

Dit is een gezamenlijk persbericht van het project Oeverlopers

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  16 juli 2024 Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen
 • Nieuws
  15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
 • Nieuws
  08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
 • Nieuws
  04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
 • Nieuws
  01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!