Ondernemende Brabanders nemen Natuur in Eigen Hand

Nieuws | Thema: Algemeen

juli 6, 2023

Ondernemende Brabanders nemen Natuur in Eigen Hand

30 juni 2023, Biezenmortel – Drie groene initiatieven zijn vorige week in de prijzen gevallen tijdens de vijfde editie van Natuur in Eigen Hand. Groendomein Wasven uit Eindhoven, melkveebedrijf de Regte Heijden uit Riel en de Hemelrijksche Hoeve uit Biezenmortel kregen ieder een cheque van 5000 euro. Met het gewonnen geldbedrag kunnen ze hun groene plannen realiseren.

Natuur in Eigen Hand is een jaarlijkse bijeenkomst voor mensen die zelf aan de slag willen met de ontwikkeling van natuur in hun omgeving. Het is een initiatief van provincie Noord-Brabant, Groen Ontwikkelfonds Brabant, IVN Natuureducatie, Brabants Landschap en van ons, de Brabantse Milieufederatie (BMF). Tijdens de bijeenkomst in De Beukenhof in Biezenmortel deelden bijna 100 enthousiaste groene pioniers hun kennis en ervaring. Ook gingen ze met experts in gesprek over hun plannen.

Misha Mouwen, adjunct-directeur van de BMF en jurylid Natuur in Eigen Hand, was aanwezig bij de bijeenkomst: “het is mooi om ieder jaar weer te zien hoeveel mensen zich, ieder op hun eigen manier, inzetten voor de natuur in hun omgeving. Met de bijeenkomst en prijsuitreiking staan we stil bij het belangrijke werk dat ze doen en bieden we de mogelijkheid om van elkaar te leren.”

Winnaars Natuur in Eigen Hand

Zoals ieder jaar wordt tijdens Natuur in Eigen Hand drie prijzen uitgereikt aan projecten die mensen in beweging brengen, origineel zijn en een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Misha Mouwen: “We hebben veel inspirerende inzendingen gekregen. Het was een mooie combinatie tussen initiatieven in de stad en in het buitengebied. De keuze voor de jury was dus niet makkelijk! Maar uiteindelijk hebben we drie mooie, terechte winnaars gekozen.”

Tobias Renner, programmamanager Water en Bodem van provincie Noord-Brabant en Renske Visscher, directeur Regio Zuid van IVN Natuureducatie, maakten de drie winnaars bekend:

 • Johan en Gerrie Martens van de Hemelrijksche Hoeve in Biezenmortel gaan een bijzondere voedselbos aanleggen op hun zorgboerderij. Het voedselbos is dementievriendelijk. Ouderen en begeleiders kunnen op deze plek straks wandelen, plukken en proeven. “Op deze wijze hopen wij als agrariërs een grondige bijdrage te kunnen leveren aan een mooier, biodiverser en mensvriendelijk Brabant”, vertelt het trotse stel.
 • Bij het Groendomein Wasven aan de rand van Eindhoven komt de Woestenij. Een avontuurlijk stukje natuur met een belevingsroute waarbij ook stadspuin, zoals buizen en gestapelde tegels, wordt gebruikt. “We gaan ook bedrijven en studenten bij de aanleg van deze stadsecotoop betrekken”, vertelt Ireen Verbeek van het Wasven.
 • Wim en Harriëtte van Roessel hebben een biologisch melkveebedrijf in Riel. Zij gaan aan de slag met re-wilding. Op het bedrijf komt onder meer een trekkersveld voor kampeerders, dat onderdeel gaat uitmaken van de kringlooplandbouw op het bedrijf. “Zo worden de kampeerders als het ware onderdeel van de natuur”, aldus Harriëtte van Roessel.

Natuur in Eigen Hand 2024

Heb je ook een groen idee en wil je volgend jaar meedoen? In 2024 organiseren we weer een prijsvraag Natuur in Eigen Hand. In het voorjaar lees je hier meer over op de websites van Groen Ontwikkelfonds Brabant, provincie Noord-Brabant en IVN Natuureducatie Brabant.

 

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025
 • Nieuws
  26 maart 2024 Gedreven Brabanders duiken in de omgevingswet met training ‘Vergroen je buurt met de omgevingswet’
 • Nieuws
  25 maart 2024 Verbinding en inzichten bij coalitiedag Boer&Buur met natuur

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!