Oproep aan de politiek: blijf werken aan klimaat-, natuur- en stikstofbeleid

juli 10, 2023

Oproep aan de politiek: blijf werken aan klimaat-, natuur- en stikstofbeleid

Nederlands landschap in vogelperspectief
Nederlands landschap in vogelperspectief

Met de val van het kabinet ontstaat het gevaar dat belangrijke ontwikkelingen vele maanden of zelfs een jaar stil komen te liggen door verkiezings- en formatietijd. Die verloren tijd kan de Nederlandse samenleving, economie en de natuur niet dragen. Daarom doen we samen met andere natuur- en milieuorganisaties een dringend beroep op fractievoorzitters en leden van de Tweede Kamer om leiderschap te tonen en te doen wat nodig en urgent is voor een groen, gezond en duurzaam Nederland.

Daadkracht

Klimaatverandering ervaren we al aan den lijve. Nederland heeft de versnelling ingezet naar hernieuwbare energie om klimaatverandering te beperken volgens de akkoorden die mondiaal zijn gesloten. Veel mensen en bedrijven zijn hard aan de slag gegaan, en zij hebben nu grote behoefte aan consistentie, daadkracht en duidelijkheid van de overheid. Voortzetting en uitwerking van het klimaatbeleid is van groot belang om voldoende tempo te houden en klimaatdoelen te halen. Het halen van de klimaatdoelen is essentieel voor de leefbaarheid van onze omgeving, nu en in de toekomst.

Natuur beschermen

De natuur geeft ons alles wat wij mensen nodig hebben. Schoon water, een groene leefomgeving, vruchtbare grond en gezonde lucht om in te ademen. De Nederlandse overheid heeft de maatschappelijke taak om onze natuur te beschermen en duurzaam gebruik te bewaken. Dat is en blijft een keiharde noodzaak: de natuur staat er slecht voor en gaat in grote delen van het land verder achteruit. Zonder een gerichte voortvarende aanpak riskeren we onherstelbare schade.

Toekomst

Er is nieuw beleid ontwikkeld, maar in de praktijk is de druk op de natuur nog nauwelijks verminderd. Nederland loopt daardoor hard aan tegen de grenzen van de draagkracht van onze natuur. Nu ambitieus doorpakken is cruciaal en in algemeen belang. Voor echt natuur- en systeemherstel zijn meer maatregelen nodig dan het huidige beleid. Voor de natuur, voor ons en voor onze kinderen, en ook voor de boeren, voor bedrijven en voor de toekomst van het landelijk gebied.

Deze oproep stuurden de Natuur en Milieufederaties samen met IUCN NL, IVN, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, SoortenNL, Stichting De Noordzee, Waddenvereniging en Wereld Natuur Fonds aan fractievoorzitters en leden van de Tweede Kamer.

Brede maatschappelijke coalitie zegt: door met klimaataanpak

Afgelopen dagen deelde ook een brede maatschappelijke coalitie een brief met daarin de oproep vooral door te gaan met de klimaataanpak. Lees de brief!

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  16 juli 2024 Terugblik bezoek aan boer Eric: biologisch melkveehouder en landschapsbeheerder in de Maasheggen
 • Nieuws
  15 juli 2024 34 nieuwe natuurgidsen in Noordoost-Brabant met steun van het BMF-activiteitenfonds
 • Nieuws
  08 juli 2024 Handleiding Natuurvriendelijk Isoleren: zo houd je rekening met kwetsbare dieren
 • Nieuws
  04 juli 2024 Op de koffie in een klimaatbestendige tuin in den Dungen
 • Nieuws
  01 juli 2024 Terugblik waterwandeling Bossche Broek Zuid: veel interesse in natuurherstelmaatregelen

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!