‘Peters hut’ in Belevingsbos in Velp klaar

juni 8, 2016

‘Peters hut’ in Belevingsbos in Velp klaar

Na vele donderdagen en vrijdagen is op donderdag 21 april de boomhut in het Belevingsbos in Velp opgeleverd. Aanvoerder Herman Peter van de bouwploeg droeg de hut over aan onze belevingsboswachter Wil van Hout. Peter van Nielen tekende het ontwerp. Terecht dat de boomhut zijn naam draagt, met dank aan Ad Maus. Vele handen waren nodig en werden dankbaar ingezet om de boomhut rondom de uitgekozen Amerikaanse eik in het bos te realiseren. Het was een heel ‘gefrot’, maar het resultaat mag er zijn. Met dank ook voor de subsidie van de Postcodeloterij.

Hoe het allemaal kwam
In 2015 kreeg IVN Grave als lid van de Brabantse Milieufederatie een uitnodiging om natuurprojecten in te dienen voor een bescheiden subsidie van € 500. IVN Grave diende twee projecten in: de boomhut van Wil van Hout werd geaccepteerd, het Lobel-informatiebord werd helaas afgewezen.
De boomhut leek de commissie Belevingsbos een mooie aanvulling op wat er al is gerealiseerd in de afgelopen jaren. Peter van Nielen ontwierp de boomhut, compleet met exacte maatvoering. Die maatvoering was hard nodig om alle onderdelen te kunnen bestellen met de juiste lengte en dikte. Herman werd gevraagd zich daarover te buigen omdat hij connecties heeft in de bouwwereld. Het plan was om tijdens NL.Doet van 11 en 12 maart 2016 de eerste ruwbouw te maken.

Van boom tot boomhut
In januari 2016 bedacht Babs van der Waal dat het mogelijk kostenbesparend kon zijn en in
ieder geval leuker, om bij Brabants Landschap aan te kloppen voor eiken bomen. Zo gezegd zo gedaan. En ja wij mochten een aantal dode eiken bomen hebben, die te dicht bij wandelpaden stonden op landgoed Mariëndaal (onze thuishaven). Brabants Landschap legde ze plat, wij zaagden de stammen op ruwe lengtes (lees: wat de architect aan lengtes had opgevoerd) en haalden ze met een trekker uit het bos.
Met een mobiele bomenzaag uit Schaijk werden de stammen verzagen tot de gevraagde diktes (10 x 10 cm, 5 x 20cm, 3,5 x 20 cm, enz. enz.). Een puzzel op zich, omdat een boom nooit helemaal recht is en verschillend van dikte. Het resultaat werd door Wil, Babs en Jan naar binnen gesleept in de schuur van kinderboerderij Buiten-”Gewoon”. Uiteindelijk hadden we niet genoeg planken om de bodem en het dak van de boomhut te maken. Dat hout hebben we van Brabants Landschap op Tongelaar in Mill mogen uitzoeken uit een berg restanten.

Boomhut bouwen: veel handen maken licht werk
Op 10 maart werd alles naar buiten gesleept, met man en macht bewerkt en naar het bos getransporteerd, waar de boomhut moest komen. Alle hout werd op exacte lengte gemaakt, de hoekjes werden afgerond; ineens hadden we een hoeveelheid prachtig eiken hout. Op deze voorbereidingsdag spanden Babs van der Waal, Ton van Kerkoerle, Herman Peters, Jan Nabuurs, Ad Maus, Frans Divendal, Rob Lobel zich in en kwam Els Loeffen voor het eerst met overheerlijke soep.

Op vrijdag 11 maart bevestigden we de basisconstructie aan de eikenboom. Om twee vlakken te maken, moest de boom enigszins worden beschadigd. Op 12 maart werd de vloer gelegd en een deel van de staanders aangebracht. Voortvarend werd vervolgens wekenlang een dag in de week gepuzzeld, gezaagd, getimmerd en geschroefd: in totaal ruim 300 (!) uur. Bijna alle wensen van de belevigsboswachter Wil werden ingewilligd. Alles in goed ‘democratisch’ overleg, maar de uitvoerder had het laatste woord.

Met dank aan Peter, Wil, Babs, Herman, Ton, Ad, Henk, Jan, Monique, Roos en Els is er een prachtige boomhut ontstaan, waar de kinderen jaren mee vooruit kunnen.