Politieke aandacht voor H2S, Deurne

januari 10, 2017

Politieke aandacht voor H2S, Deurne

watertapDonderdag 17 november organiseerde de Brabantse Milieufederatie een bijeenkomst in Deurne over waterstofsulfidegas (H2S) in het grondwater in Noord-Brabant. Dit was naar aanleiding van een eerder verschenen rapport van TNO in opdracht van het provinciebestuur, nadat in Deurne een kind en een medewerker van het waterschap ziek waren geworden bij een waterspeelplaats in het Zandbos te Deurne en er maatschappelijke onrust ontstond.

De bijeenkomst gaf de gelegenheid aan geïnteresseerden om vragen te stellen betreffende het onderwerp, maar riep ook weer nieuwe vragen op. TNO-onderzoeker Hans Peter Broers en medisch milieudeskundige Henk Jans presenteerden tijdens de avond hun bevindingen, maar gaven beiden een andere interpretatie aan de uitkomsten van het onderzoek. De vijftig aanwezigen zagen reden genoeg om aan te dringen op een vervolgonderzoek. Statenleden van GroenLinks en de PvdA gaven gehoor aan dit verzoek en stelden vragen aan het provinciebestuur.

Update: Ondertussen zijn niet alleen bij het provinciebestuur vragen ingediend, ook de Tweede Kamer-fractie van GroenLinks heeft vragen gesteld. Een plaatselijke partij in Deurne, Transparant Deurne, diende afgelopen week ook vragen in bij het gemeentebestuur.

De vragen aan het provinciebestuur kun je hier lezen.
De vragen van de Tweede Kamer kun je hier lezen.
De vragen aan het gemeentebestuur kun je hier lezen.

Update: de vragen van het lid van GroenLinks zijn inmiddels beantwoord door de Minister van Infrastructuur en Milieu. Hieruit wordt duidelijk dat de verantwoordelijkheid bij de provincie wordt gelegd.