Postcode Loterij helpt ‘groene’ vrijwilligersnetwerken versterken

Nieuws | Thema: Duurzame energie

maart 28, 2022

Postcode Loterij helpt ‘groene’ vrijwilligersnetwerken versterken

Vrijwilligers vergroenen hun eigen wijk (foto: groen aan de buurt / NMU)

Dag in dag uit zetten honderdduizenden groene vrijwilligers in Nederland zich in voor groen en natuur in hun eigen buurt. Om deze lokale natuur- en milieuorganisaties nog beter te ondersteunen, ontvangen de Natuur en Milieufederaties, Vogelbescherming Nederland, LandschappenNL, IVN Natuureducatie en SoortenNL een schenking van 1,7 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. 

Groen is belangrijk. Mensen voelen dat heel sterk. Ze verzetten zich als er bomen worden omgehakt, ze voeren vogels, timmeren bijenhotels en planten inheemse bomen. Mensen functioneren geestelijk en lichamelijk beter in een natuurlijke omgeving.

Veel vrijwilligers verdiepen zich hierin vanuit deze diepgewortelde motivatie en willen weten waarom het zo slecht gaat met de biodiversiteit en wat ze daar nog meer aan kunnen doen. Zo kan een vrijwilliger die vlinders telt en de aantallen ziet dalen, zich ontwikkelen tot een betrokken burger die de gemeente vraagt over te schakelen op natuurgericht maaibeheer.

Veranderingen doorgevoerd krijgen lukt meestal beter sámen met anderen. De een kan onderzoeken wat er aan de hand is, een ander legt in een vlammend betoog uit hoe het beter kan en weer iemand anders is goed in het hierbij betrekken van media of bestuurders. Samen sta je sterk.

Effectiever opkomen voor groene buurt

‘Samen sta je sterk’ is de kern van de aanpak die de gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties voor ogen hebben. Dit sluit aan bij de drijfveren van vrijwilligers. Veel vrijwilligers willen leren en onderdeel zijn van een gemotiveerde lokale groep om in de eigen omgeving nog effectiever op te kunnen komen voor natuur en landschap, groene schoolpleinen, kleurrijke bermen, natuurrijke bedrijventerreinen en natuurinclusieve bebouwing.

Gemotiveerd door deze drijfveren zijn we als landelijke natuur- en milieuorganisaties het afgelopen jaar nauwer gaan samenwerken. Met steun van de Nationale Postcode Loterij kunnen we nu nog beter zorgen dat onze vrijwilligers – 150.000 man sterk – en de vele overige groene vrijwilligers elkaar kunnen vinden. Ze kunnen elkaar inspireren, initiatieven ontplooien en zelf ideeën ontwikkelen om een gemeente mee te benaderen voor verandering in gemeentelijke bomenbeleid, ecologisch bermbeheer, natuurinclusief bouwen en energietransities.

De vrijwilligers worden zo onderdeel van een groene beweging die in honderdduizenden kleine stapjes ons land iedere dag steeds iets mooier maakt.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

Het laatste nieuws

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!