Nieuw project ‘Boer&Buur met Natuur’ van start!

oktober 4, 2023

Nieuw project ‘Boer&Buur met Natuur’ van start gegaan

Afgelopen week hebben we op een prachtige locatie in Weesp het nieuwe programma ‘Boer & Buur met Natuur’ gelanceerd, een project dat gezamenlijk wordt uitgevoerd door alle twaalf de provinciale milieufederaties. Met het project zetten we een belangrijke stap in het stimuleren van natuurinclusieve landbouw in Nederland. Vanaf dit moment nodigen we boeren en buren uit alle 12 provincies van harte uit om deel te nemen aan dit programma. Inschrijven kan tot en met 15 november.

Boer&Buur met Natuur

Het programma ‘Boer & Buur met Natuur’ is opgezet om boeren en buren te ondersteunen bij de overgang naar natuurinclusieve landbouw, door middel van kennisdeling en het wegnemen van obstakels. Samen met de deelnemende boeren en burgers gaan we werken aan essentiële vraagstukken, waaronder biodiversiteit, circulair grondstofgebruik en de promotie van gezonde en diervriendelijke voeding. Met dit initiatief tonen we aan dat boeren samen met de natuur mogelijk is en inspireren we zo anderen hetzelfde te doen.

24 coalities van boeren en buren

Het hoofddoel van dit programma: groene boeren en actieve burgers dichter bij elkaar brengen binnen hun provincie en gezamenlijk werken aan een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem. Elke van de 24 coalities zal uniek zijn. Deelnemers kunnen met behulp van de tools die het programma biedt gezamenlijk projectplannen ontwikkelen, de aard van hun samenwerking bepalen en beslissen welke aanvullende kennis ze willen inzetten via een ‘strippenkaart’. Deze kennis kan afkomstig zijn van collega-boeren, adviseurs of deelnemende netwerkpartijen, zoals Caring Farmers en Herenboeren, die al veel ervaring hebben met de overgang naar natuurinclusieve landbouw.

Dit alles startte afgelopen donderdag in Weesp, waar betrokkenen vanuit onze federaties en partners samenkwamen bij De Groene Griffioen en Vers aan de Vecht. Twee prachtige locaties, die mooi laten zien hoe boer, buur en natuur zo samen kunnen werken dat het iedereen én de natuur ten goede komt.

Waardevolle samenwerking tussen Boer en Buur

Joep van Overbeek, projectleider in Brabant: “Veel boeren zijn geïnteresseerd in een duurzame en natuurinclusieve bedrijfsvoering, maar zitten met vragen over het verdienmodel en de haalbaarheid. Door een samenwerking aan te gaan met de spreekwoordelijke “buur”, zoals investeerders, bedrijven of omwonenden wordt vaak veel meer mogelijk. Zij kunnen bijdragen met tijd en kennis, via de boodschappentas of via koop en verkoop van producten. Met dit project ondersteunen we concreet twee coalities tussen boeren en buren en delen we de kennis en ervaring die we daarin opdoen. Zo helpen we meer boeren hun duurzame transitie te realiseren.”

 

In dit filmpje zie en hoor je meer over het project.

Wil je meer weten over hoe jij als buur of boer kunt deelnemen aan dit initiatief? Bezoek dan de website www.boerenbuurmetnatuur.nl voor meer informatie en om je aan te melden voor ‘Boer&Buur met Natuur’. Samen kunnen we de landbouw transformeren en bouwen aan een duurzame toekomst!

Aanmelden als coalitie

Dit project is tot stand gekomen met de steun van de Nationale Postcode Loterij.

Vragen? Neem gerust contact op!

Profiel Joep van Overbeek

Joep van Overbeek

Transitieadviseur Landbouw & Circulaire Economie

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl

ONTVANG UPDATES

 • Nieuws
  17 mei 2024 BMF reageert op coalitieakkoord: wij blijven werken aan een mooi en duurzaam Brabant
 • Nieuws
  03 mei 2024 Oprichting voedselbos ‘De Noteneters’ met steun van het BMF activiteitenfonds
 • Nieuws
  17 april 2024 Henk Leenders en Angelique Heijnen: Nieuwe leden Raad van Toezicht
 • Nieuws
  12 april 2024 Terug bij de startlocatie van Plan Boom
 • Nieuws
  05 april 2024 Maak nú scherpe keuzes voor de toekomst van Brabant: reactie BMF op Perspectiefnota 2025

Meer nieuws

DOE MET ONS MEE
Sluit je aan voor een duurzaam Brabant!