Recordaantal activiteiten & lichten uit in Nacht van de Nacht 2016

november 1, 2016

Recordaantal activiteiten & lichten uit in Nacht van de Nacht 2016

nn-logo-2016-300x209Afgelopen zaterdag vond voor de 12e keer de Nacht van de Nacht plaats. Deze editie was groter dan ooit: met 45.000 bezoekers (5.000 meer dan vorig jaar), 468 activiteiten door heel Nederland (350 in 2015) en 165 gemeenten en bedrijven die de lichten doofden (vorig jaar 138). De Natuur- en Milieufederaties organiseren de Nacht ieder jaar om aandacht te vragen voor de schoonheid van de nacht met als doel om Nederland weer langzaam wat donkerder te maken. En dat lijkt te lukken.

Ook in Brabant was het dit jaar weer een groot succes. Er stonden zeker 40 activiteiten geregistreerd (5 meer dan vorig jaar) en maar liefst 16 gemeenten deden mee. Ook het weer zat erg mee deze nacht; zowel de temperatuur als de weinige bewolking zorgden ervoor dat alle activiteiten een groot succes waren.

Bijzondere activiteiten
Door het hele land zijn allerlei verschillende activiteiten georganiseerd, van sterrenkijkavonden, wandelingen tot vaartochten, concerten en fotografiecursussen. Veel verschillende organisaties benaderden het thema vanuit hun eigen visie.

Nacht van de nacht in het Mariaburgbos
De wandeltocht tijdens de Nacht van de nacht is altijd een spannend avontuur. We liepen in een bos ver van de stad, tussen Rosmalen en Nuland. Het was daar wel erg donker, geen maan te bekennen. Gelukkig konden we wel honderden sterren tellen. Als we goed keken zagen we in het bos niet alleen allerlei bomen, struiken en paddenstoelen, maar ook pissebedden, vleermuizen, een uil, nachtvlinders en kevers. Als we super stil waren hoorden we alleen het zoemen van de auto’s ver weg, een kreet van een vogel en het geritsel in het bladerdek. We voelden ons een met de natuur. Een groepje verdwaalde een beetje, maar dat kwam de beleving wel ten goede.”

Nacht van de Nacht op sterrenwacht Orion Uden
“Na een vlotte sta
rt van het evenement op onze sterrenwacht liep het al snel vol, mede dankzij het goede weer die avond. In het begin mochten we veel gezinnen met kinderen ontvangen. Zij vonden vooral de fraaie dubbele open sterrenhoop in Perseus en de Andromedanevel heel indrukwekkend in de telescopen. Later op de avond werd zelfs de verre planeet Uranus op de korrel genomen; het nog aanwezige publiek verbaasde zich over het feit dat ondanks de grote afstand tot de Aarde de planeet nog als klein, blauwgroen bolletje te zien was! Uiteraard had ook de gemeente Uden meegewerkt; zij zorgden ervoor dat de sterke verlichting rond de grote kerk in het centrum uit stond, zodat de hemel nog donkerder was! Al met al een voor ons zeer geslaagd evenement, waarbij wij zeker 55 bezoekers mochten ontvangen!”

De toename van reclameverlichting
“Dit jaar hebben we ons binnen de campagne gericht op openbare verlichting en hebben we samen met de Hogeschool Utrecht een 20 tal aanbevelingen opgesteld voor gemeenten, volgend jaar staat reclameverlichting centraal in de campagne”, aldus Mattheus Bleijenberg, projectleider van de Nacht van de Nacht. We hopen volgend jaar wederom op een succesvolle editie!