Ruim 80 gemeenten en bewonersinitiatieven gaan voor aardgasvrij

Nieuws | Thema: Duurzame energie

september 16, 2021

Ruim 80 gemeenten en bewonersinitiatieven gaan voor aardgasvrij

Al 82 gemeenten en bewonersinitiatieven hebben afgesproken samen de overgang naar aardgasvrije wijken te maken. Deze samenwerkingen zijn begeleid door de Participatiecoalitie.

Lokale initiatieven en gemeenten hebben deze mijlpaal gevierd op donderdag 16 september, in het bijzijn van Maarten van Poelgeest. Hij is voorzitter van het uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving van het Klimaatakkoord.

Met deze mijlpaal zet de Participatiecoalitie een goede stap in het vervullen van het doel om minimaal 100 samenwerkingen te realiseren. De coalitie ondersteunt deze samenwerkingen door initiatieven en gemeenten bij elkaar te brengen, kennis en ervaringen van voorgangers te delen, en te helpen bij het maken van afspraken.

Krachten bundelen

“Op de weg naar een aardgasvrije samenleving kunnen bewoners en gemeenten niet zonder elkaar,” zegt Kirsten Notten namens de werkgroep Aardgasvrij van de Participatiecoalitie. “Door krachten te bundelen, wordt iedereen gehoord en wordt er gezocht naar een duurzaam alternatief voor aardgas waar alle bewoners achter staan. De slagingskans is dan ook veel groter.”

“Als bewoners en gemeente met elkaar afspraken maken over samenwerken, is dat dus een belangrijke stap richting een goed proces naar een duurzame toekomst voor een buurt. En daar heeft iedereen profijt van. We merken dat steeds meer gemeenten en bewonersinitiatieven elkaars meerwaarde inzien en de handen ineen willen slaan. Daar zijn wij heel blij mee!”

Samenwerken stimuleren: naar de 100

De Participatiecoalitie heeft als doel en taak minimaal 100 bewonersinitiatieven te begeleiden om constructief samen te werken met hun gemeente. Dit is afgesproken met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.

In alle provincies zijn al samenwerkingen te vinden. Bijvoorbeeld in Den Bosch en Eindhoven, waar bewonersgroepen zich voorbereiden om met de buurt van het gas af te gaan. Of in Fryske Marren, waar bewoners en gemeente samen onderzoeken hoe ze hun woningen en bedrijfsgebouwen op een duurzame manier kunnen gaan verwarmen.

Bekijk een overzicht van alle samenwerkingen op participatiecoalitie.nl/samenwerkingen.

Foutje gezien? Mail naar communicatie@brabantsemilieufederatie.nl