Samentuinen gezocht in Brabant

februari 23, 2015

Samentuinen gezocht in Brabant

De Brabantse Milieufederatie en Velt (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) zijn een project gestart om drie samentuinen in Brabant op te zetten en te begeleiden. Daarvoor zoeken we tuinders die veel interesse hebben in de opstart en exploitatie van een samentuin in hun eigen buurt.

Wat is een samentuin?
Een samentuin is een grotere moestuin waarin de deelnemers gezamenlijk werken en overvloedig gezamenlijk oogsten. Het is dus anders dan een volkstuin, waarbij iedereen zijn eigen stukje land heeft. Bij een samentuin is alles gemeenschappelijk. Dat heeft veel voordelen. Sommigen zijn goed in het zaaien, anderen vooral in het oogsten en verwerken, weer anderen zijn handig met grote klussen. Je kunt daarin van de ander leren. Het blijkt dat iedereen doet waar hij of zij zin in heeft en waar hij of zij goed in is. Een samentuin is ook erg handig als je op vakantie gaat: het werk gaat gewoon door en de tuin ligt er nog steeds top bij als je terugkomt, net als toen je vertrok.

Wat bieden wij?
Wij bieden de mogelijkheid om je samentuin te begeleiden tijdens de opstart in het eerste jaar. We geven daarbij zowel inhoudelijke als procesmatige begeleiding. Voor de inrichting is een klein budget per samentuin beschikbaar.

Aanmelding
Aanmelding kan geschieden door het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in te vullen. Aanmelden kan tot 15 maart.

Procedure
De BMF en Velt zullen vanaf 15 maart de inzendingen beoordelen. Rond 21 maart zal de uitslag bekend zijn en informeren wij je per mail. Met de inzenders van de meest kansrijke voorstellen zullen vrijwel direct daarna verdere afspraken worden gemaakt om te starten.

© Afbeelding homepagina: Isabel Erkemeij, Soulmates Images