Statiegeld op blikjes: Yes, We Did It!

Nieuws | Thema: Circulaire economie

februari 3, 2021

Statiegeld op blikjes: Yes, We Did It!

Het is gelukt, per 31 december 2022 komt er statiegeld op een blikje frisdrank, water of bier. Dat heet staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven zojuist bekend gemaakt.

De Natuur en Milieufederaties, waaronder de Brabantse Milieufederatie, en zo’n 290 andere organisaties pleiten samen met de Statiegeldalliantie al langere tijd voor statiegeld op blik en plastic flesjes. De strijd voor statiegeld duurde decennia en is nu eindelijk gewonnen.

“Het is een historische mijlpaal: binnen de termijn van één regering is statiegeld voor plastic flesjes én voor blikjes beslist,” reageert de Statiegeldalliantie verheugd. “Het kabinet antwoordt hiermee positief op onze vraag. Door statiegeld zal het aantal plastic flessen en blikjes op straat heel sterk verminderen. Nederland wordt eindelijk zichtbaar schoner.”

Steun voor statiegeld

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders wil dat er statiegeld op blikjes komt. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond zei eind 2020 hierover:Uit onderzoek onder onze leden blijkt dat 75% van de consumenten voorstander is van statiegeld op blikjes. Consumenten begrijpen niet waarom zo’n voor de hand liggende, bewezen effectieve maatregel als statiegeld niet gewoon snel ingevoerd wordt.”

• Nieuws
    07 juni 2024 Half juni tussenuitspraak over kwetsbare Regte Heide en drinkwaterwinning
    30 mei 2024 4 juni | Hét groene verkiezingsdebat
  • Nieuws